Foto Carolien Breed
Heiloo

Mevrouw Hoogeland-Buur; 100 jaar jong

HEILOO – Ze mag zaterdag 16 mei dan wel 100 jaar oud zijn geworden, met haar uitstraling en geestkracht lijkt mevrouw Hoogeland-Buur veel jonger.

Zelf vindt ze het niet zo'n prestatie. ,,Er zijn tegenwoordig zoveel mensen die honderd worden." Nog bijzonder helder van geest praat ze honderduit met de burgemeester, die haar vanmorgen, maandag 18 mei, kwam feliciteren met haar respectabele leeftijd.

Geboren en opgegroeid op de Zeswielen in Alkmaar verhuisde ze na haar trouwen naar de Kapelbuurt in Heiloo. Haar man werkte in de bollenteelt in Limmen. Mevrouw Hoogeland woont inmiddels al weer 76 jaar in Heiloo.

De woning in Heiloo West, waar ze nu 37 jaar woont, lijkt wel een bloemenwinkeltje en de eettafel staat overladen met felicitatie kaarten. Waaronder een felicitatiebrief van het Koninklijk Huis, die ze trots aan de burgemeester laat zien.

Zaterdag vierde mevrouw Hoogeland haar verjaardag met de hele familie. ,,Tezamen waren we met zestig mensen, het was echt een geweldig mooi feest!" Ze is trots op haar kinderen, 16 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen. Met heldere stem vertelt ze dat haar leven niet alleen maar 'rozengeur en maneschijn' was. Ze heeft circa 13 jaar voor haar zieke man gezorgd, die 31 jaar geleden is overleden. En ze heeft drie van haar tien kinderen verloren. Maar ze kan ook enorm genieten van de mooie dingen van het leven. Ze doet zelf haar boodschappen in Het Hoekstuk, lopende met de rollator. ,,Want ik heb nogal last van mijn evenwicht." Het liefst zou ze ook haar eigen potje nog koken. ,,Maar met het gevaar dat er kan een pan uit mijn handen kan vallen, is dat me afgeraden." Toch geniet ze iedere dag van een heerlijke warme maaltijd; haar kinderen Tineke, Jan en Toos, die in de buurt wonen, koken om beurten voor hun moeder. Mevrouw Hoogeland ging tot voor kort elke dinsdag -23 jaar lang- met veel plezier naar de klaverjasclub op de Capelacker. ,,De ene week was er bingo, de andere week klaverjassen." Ze vindt het jammer dat deze avonden door gebrek aan nieuwe aanwas stoppen. Maar met de mooie herinneringen aan een geweldige verjaardag kan mevrouw Hoogeland weer zeker een tijdje voort.

Meer berichten