Hilly en Marcel Tielemans onthullen het beeld van Wilhelmus in Rinnegom.
Hilly en Marcel Tielemans onthullen het beeld van Wilhelmus in Rinnegom. (Foto Carolien Breed)
De Egmonden

Wilhelmus onthuld in Rinnegom

RINNEGOM - Op de plek waar nu de Stayokay is, stond tot 1967 de markante Rinnegommer kerk. Deze Adelbertuskerk werd aanvankelijk bezocht door inwoners van de drie Egmonden totdat die elk een eigen kerk laten bouwen. Het R.K. kerkhof herinnert nog aan die tijd.

Bijzonder toeval heeft de twee heiligbeelden die voor de in 1967 gesloopte Rinnegommer kerk stonden weer herenigd. Sinds de onthulling vandaag, zaterdag 16 mei, staan Adelbertus en Wilhelmus weer zij aan zij voor de ingang van de rooms-katholieke begraafplaats in Egmond-Binnen.

Fred Houtenbos en Jos Apeldoorn hadden in 2011 al het zwaar gehavende Adelbertusbeeld 'teruggevonden' in de tuin van de Willibrorduskerk in Heiloo. Na een grondige restauratie is het beeld teruggekeerd en eind 2014 onthuld voor de begraafplaats in Rinnegom.

Het beeld van Wilhelmus zou volgens hun informatie ergens op Terschelling staan. Door een bijzonder toeval komt Jos Apeldoorn in 2013 in contact met de Texelse beeldhouwer Marcel Tielemans. Jos heeft op Texel meegedaan aan een demonstratie beeldhouwen en keek vreemd op toen Marcel hem vertelde dat hij thuis in zijn tuin een beeld uit Egmond-Binnen had staan, mogelijk van de abdij afkomstig. Zijn ouders kochten het in 1964 van een antiquair in Schagen en het beeld stond jarenlang in de tuin van zijn ouderlijk huis. Toen zijn moeder Hilly kleiner ging wonen, is het beeld naar haar zoon gegaan.

Ondanks een druilerig regentje waren vandaag flink wat mensen op de onthulling afgekomen. Behalve alle mensen die de terugkeer mogelijk hebben gemaakt, was uiteraard ook de familie Tielemans van Texel aanwezig. Zoon Marcel en moeder Hilly verrichtten de onthulling door het laken van het beeld te halen. Hilly Tielemans vertelt dat ze een goed gevoel heeft dat Wilhelmus weer 'thuis' is. Ze zijn als familie zeer aan het beeld gehecht geraakt. ,,Het heeft tenslotte veertig jaar bij ons huis gestaan. Ik ben niet gelovig, maar dat er meer is tussen hemel en aarde toont de bijzondere manier hoe Wilhelmus is teruggekeerd naar Rinnegom. Alsof iemand van boven het stilletjes geregeld heeft."

Vader abt Mathijssen van de Abdij van Egmond sprak, schuilend onder een paraplu, de zegening uit en besprenkelde het beeld met wijwater. ,,Door de regen krijgt het ook de zegening van boven." Hij vertelde erbij dat er vooraf nog wat twijfel was om welke patroonheilige het ging, maar dat pastor Nico Knol bijna wel zeker wist dat deze Wilhelmus een Benedictijner monnik uit Italie was, een neef van Karel de Grote.

Na de onthulling werd ook nog het informatiebord onthuld met een foto en de geschiedenis van de oude Rinnegommer kerk.

Meer berichten