Afbeelding

Achteruitkijkpost 1980: De auto in ‘t Loo is er uit

Algemeen De Achteruitkijkpost

De Achteruitkijkpost is een rubriek waarin de Uitkijkpost geregeld oude foto's zal tonen uit (lang) vervolgen tijden. Op deze foto van fotograaf René Alphenaar uit 1980 is een actie te zien waamee een auto kon worden gewonnen.

'De winnaar van de Loo-auto is bekend! Al enkele maanden stond de bolide verleidelijk te glimmen in Winkelhof 't Loo.

Het is mei 1980. De echtgenote van burgemeester Glijnis graait in een bus en haalt daar het lootje van mevrouw v.d. Berg uit de Schuine Hondsbosschelaan uit. Onmiddellijk wordt de winnares van huis gehaald en met een bloemetje in het voertuig gezet. "Ik heb zelf geen rijbewijs maar in de familie is er vast wel een plaatsje voor de auto" vertelt ze enigszins overdonderd.

De trekking gaat verder. De herenfiets is voor Dhr. E. Ros uit Heiloo en de kinderfiets en de jongensfiets gaan respectievelijk naar Amsterdam en Purmerend.

De volgende twee prijzen gaan gelukkig wel weer naar Heiloo. De racefiets is voor P. Bruins en de damesfiets krijgt een goed plekje bij de familie De Vries.

Mevrouw Glijnis wenst alle prijswinnaars veel geluk en de voorzitter van de winkeliersvereniging, de heer de Groot, noemt de actie geslaagd', staat op de website van René te lezen.

De foto's komen uit de uitgebreide collectie van Heilooër René Alphenaar, fotograaf, in het verleden ook voor de Uitkijkpost. Midden jaren '60 van de vorige eeuw 'sloeg' René aan het fotograferen en daar is hij niet meer mee opgehouden. René heeft mappen vol; een compleet archief, ook te zien via www.fotomuseumheiloo.nl. De komende tijd zal de Uitkijkpost daar een aantal van tonen in deze rubriek. Foto's die aan het einde van de vorige eeuw in Heiloo en omstreken gemaakt zijn; van middenstanders, markante personen, het uitgaansleven, dorpsgezichten, evenementen en meer.

Voor 'veertig en ouder' een terugblik naar het verleden, die wellicht een gevoel van herkenning en nostalgie oproept. Voor de jongere generatie Heilooërs een kijkje in de jeugdtijd van hun ouders. Goed voor een glimlach of een gevoel van weemoed.

Reacties op en anekdotes over het getoonde tafereel zijn uiteraard welkom; wie wil, laat gerust een reactie achter onze site!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant