Afbeelding
Foto Carolien Breed

Enorme belangstelling voor boekpresentatie in Zaadpakhuis Dekker

Algemeen

HEILOO – Josta en Jaap de Graaf waren vrijdagmiddag blij verrast toen ze zagen, hoe groot de belangstelling was voor de presentatie van 'Heiloo, een dorp in oorlogstijd 2'.

Het grote aantal bezoekers paste maar net in Zaadpakhuis Dekker aan de Holleweg, dat de huidige eigenaresse Jacky Mol voor deze speciale gelegenheid zodanig in orde heeft gemaakt, dat de presentatie van het boek hier gehouden kon worden. Een zeer passende locatie, want het pakhuis was tijdens de oorlog de plek waar het Verzet haar besprekingen hield. Het pand was eigendom van de heer Jac. Dekker, plaatselijk commandant van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten in Heiloo en Egmond. Jaap en Josta de Graaf hadden de presentatie goed voorbereid. Bij binnenkomst was een kleine expositie opgesteld, met onder andere oude documenten en foto's, een poeziealbum, een schilderij van de boerderij van Frans en een mysterieus poppenhuis, gemaakt in de oorlog door onderduikers. Het is ooit bij Dorcas aangeboden door een dame, maar niemand weet zij is. Jaap sprak de hoop uit dat er ooit meer informatie komt waar en door wie dit poppenhuis gemaakt is.

Hij trakteerde de gasten op levendige verhalen in woord en beeld, onder meer hoe tijdens de oorlog de plaatselijke toneelverenigingen zich op creatieve wijze aan de Duitse regeltjes onttrokken. Oranje was een koningsgezinde kleur, in die tijd verboden. En daarmee ook het drankje Oranjebitter. Voorafgaand aan de uitreiking van het eerste exemplaar werd dan ook een gezamenlijke toost uitgebracht.

Onder de speciale genodigden was ook mevrouw Dekker-Evers, de weduwe van Jan Dekker. Zij had de eer, met de burgemeester aan haar zijde, het eerste exemplaar in ontvangst te nemen. Een eer die zij liever aan haar man had gegund; ze vindt het meer dan spijtig dat hij deze bijzondere bijeenkomst niet meer mee kan maken. Zij bedankte de schrijvers voor hun enorme inspanning, die heeft geleid tot het tweede boek waarmee zij de verzetsmensen van, en de oorlogsperiode in het dorp een gezicht en een waardige plek in de geschiedenis van Heiloo hebben gegeven

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief