Mark Lindeman, algemeen directeur van Pictu en wethouder Fred Dellemijn.
Mark Lindeman, algemeen directeur van Pictu en wethouder Fred Dellemijn. (Archieffoto Carolien Breed)

Picturae digitaliseert bouwdossiers van Gemeente Heiloo

HEILOO - Gemeente Heiloo laat Picturae 80 meter bouwdossiers digitaliseren. Voor de gemeente zal het werken met dit materiaal efficiënter worden doordat het intern digitaal beschikbaar en raadpleegbaar wordt.

Huiseigenaren, potentiële kopers, verbouwers, projectontwikkelaars, architecten, makelaars en medewerkers van de gemeente Heiloo raadplegen regelmatig het bouwarchief van de gemeente Heiloo. Door de bouwdossiers te laten digitaliseren komt een einde aan de tijdrovende klus om de opgevraagde papieren stukken aan derden te overhandigen. Zo wordt er veel tijd bespaard omdat iedereen op elk gewenst moment de digitale bestanden kan opvragen. De papieren bouwdossiers tot 1990 worden in eerste instantie overdragen aan het Regionaal Archief Alkmaar en worden daardoor openbaar.

Picturae zal voor het project bouwdossiers van de gemeente Heiloo uit de periode 1920 tot 1990 digitaliseren. In totaal zal zo'n 80 meter bouwdossiers worden gedigitaliseerd. De bouwdossiers bestaan uit aanvragen, vergunningen, berekeningen en tekeningen. De bouwtekeningen hebben verschillende afmetingen en variëren in formaat. Dit is voor Picturae geen probleem. De bouwtekeningen worden zeer hoogwaardig en efficiënt gedigitaliseerd met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde digitaliseringssets. Het grote voordeel van Picturae is dat de dossiers in Heiloo worden gedigitaliseerd. Bij tussentijdse opvragingen kan de Gemeente Heiloo dan ook razendsnel over het dossier beschikken.

Hoewel Picturae actief is in binnen- en buitenland, heeft het bedrijf ook haar sporen achtergelaten in het culturele landschap van regio Heiloo en Alkmaar. Algemeen directeur Mark Lindeman hierover: ,,Ondanks de internationale ambities van ons bedrijf, zijn we gehecht aan onze Heiloose afkomst. Met 115 werknemers die in Heiloo werken, wordt samengewerkt aan het waarmaken van onze ambities."

Vorig jaar digitaliseerde Picturae het krantenarchief van de Uitkijkpost in opdracht van het Regionaal Archief Alkmaar. Ook ontwikkelde Picturae een krantenviewer waarmee de kranten online doorblader- en doorzoekbaar werden. Eerder heeft het Heilooër landhuis Nijenburg digitaal in kaart gebracht. Picturae maakte zogeheten roundshots, waarbij de ruimte in zijn geheel rondom op de foto wordt gezet. Op die manier kan iedereen online een virtueel bezoek aan het gebouw brengen, vergelijkbaar met Google Street View. Het project was vooruitstrevend in het contextueel publiceren van diverse soorten data zoals tekst, audio en film. De schilderijen in Nijenburg kunnen zelfs in detail worden bekeken, waarbij informatie over het schilderij te lezen is.

Momenteel is Picturae genomineerd voor de verkiezing voor Beste Onderneming van Noord-Holland 2014/2015 in de categorie MKB Groot. ,,Een prachtige prestatie", aldus Fred Dellemijn, wethouder Economische Zaken in Heiloo. Ons uitgangspunt is om zoveel mogelijk te werken met lokale ondernemers, maar als je zo'n bijzondere klus kan onderbrengen in je eigen dorp voelt dat wel bijzonder aan. We zijn als college bijzonder trots op Picturae. Prachtig dat zij dit jaar de ondernemersprijs van Heiloo hebben gewonnen en niet meer dan terecht dat zij als finalist deelnemen aan de verkiezing van Beste Onderneming van Noord-Holland."

Lindeman: ,,Het zou een mooi signaal naar de maatschappij zijn als Picturae de verkiezing wint om aan te tonen dat erfgoed relevant is." Picturae is een bedrijf dat zich specialiseert in het cultureel erfgoed. Hierbij biedt Picturae erfgoedinstellingen, bedrijven en gemeentes een compleet traject bij het online ontsluiten van hun collecties. Van het digitaliseren van grote landkaarten tot het opzetten van websites en van crowdsourcing tot het ontwikkelen van databases. Kortom, Picturae digitaliseert, ontsluit en verrijkt cultureel erfgoed. Picturae werkt voor instellingen als Naturalis, Magnum Photos, het Nationaal Archief, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, World Press Photo en de National Library of Scotland.

Meer berichten