Afbeelding

Kerk Noordergeeststraat door brand verwoest

Algemeen

HEILOO - Een felle uitslaande brand heeft de kerk aan de Noordergeeststraat compleet verwoest. Zie de film van Rob Berkhout.

De kerk stond sinds 2001 leeg en is sinds 2004 eigendom van Kennemer Wonen. De brandweer kreeg de eerste melding binnen om 22.22 uur en rukte met veel materieel uit. Uiteindelijk zijn vier tankspuitauto's (ook uit de regio), twee hoogwerkers en een brandweerwagen met een slangen oprolapparaat ingezet. De laatste was volgens regiomanager van de brandweer Petra Abma nodig omdat voor het bluswerk van een brand van deze omvang verbinding met open water noodzakelijk is. Het bluswater kwam van de Frederica's Hof, een kilometer verderop.

Ook burgemeester Hans Romeyn spoedde zich na de melding naar de brand en maakte een deel mee. ,,Al snel zagen we in dat het om een grote brand ging, dus ben ik naar het gemeentehuis gegaan om de deuren te openen voor eventuele opvang." Op dinsdagmiddag sprak hij tijdens de persbijeenkomst zijn respect uit voor de rustige manier waarop veel omwonenden hebben gereageerd en het vertrouwen dat zij in de hulpdiensten hadden, ondanks de grote impact van deze brand. Ook uitte hij zijn respect naar de hulpdiensten, hoe de brandweer de brand goed onder controle had en mogelijke risico's zoveel mogelijk wist te vermijden.

Na uren blussen kon de brandweer om 02.12 het sein brandmeester geven. De kerk staat midden in een woonwijk. Bewoners van 68 meest nabijgelegen woningen (voornamelijk Droonecampstraat en Vinkenbaan) van de kerk hebben uit voorzorg hun woning tijdelijk verlaten. Een deel daarvan is opgevangen in het gemeentehuis; de laatsten konden vanmorgen rond 05.30 uur weer terug naar huis keren. Inmiddels is het gebied met hekken afgezet en er zal onderzoek plaatsvinden naar de oorzaak van de brand. De burgemeester meldt dat uit grondig onderzoek door een specialistisch bedrijf in Rotterdam is gebleken, dat er geen asbest in de lucht is vrijgekomen. ,,Dit blijkt uit geteste monsters, genomen in het gebied waar de roetdeeltjes zijn neergedaald." Een container aan de voet de kerk, die onder meer asbesthoudend materiaal bevat, was tijdens en ook na de brand dicht. ,,Daaruit zijn geen asbestdeeltjes vrijgekomen." Maar roet kan gezondheidsklachten veroorzaken als het wordt ingeslikt. Aangeraden wordt om contact met roet te vermijden, geen gewassen te eten waar roet op zit. Veeg roet of verbrandingsresten op straat of tuinmeubilair bijeen en gooi deze in de grijze container.?Spoel auto's met roet of verbrandingsresten af met water. De gemeente zorgt ervoor dat de speelplekken worden schoongemaakt.

De brand was in de wijde omtrek te zien, vlammen reikten meer dan torenhoog. Gaby Brouwer, een van de omwonenden die een paar straten verderop woont, en vanochtend de ravage kwam bekijken, vertelt: ,,Het was bizar, doodeng gewoon. Om ongeveer iets over elf stortten de muren in, een enorm kabaal, we voelden het in ons huis. Daarna ontstond een enorme vonkenregen." Rob Berkhout woont tegenover de kerk aan de Vinkenbaan. ,,De wind stond gelukkig richting het oosten, wij hoefden ons huis niet uit. Ik heb op het balkon nog staan filmen. Maar het was een gigantische brand."  

In de ochtend smeulde het nog flink na, reden voor de brandweer om de volgende dag toch weer na te blussen. De oorzaak is volgens de burgemeester waarschijnlijk brandstichting. Hij roept mensen, die verdachte bewegingen en/of personen rond de kerk hebben gezien, dit te melden aan de politie of de gemeente. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant