Afbeelding

'Waanzin en gekte in Heiloo' Het Groot Heiloo Dictee

Algemeen

Op veler verzoek hieronder de tekst van het Groot Heiloo Dictee 2015. Joop Tulp had het dictee samengesteld en nam ook de declamatie voor zijn rekening. Voor de prijswinnaars was er een medaille met een boekenbon. De uitslag bij de PCC leerlingen: 1. Lieke Volders (14 fouten); 2. Daan Piet; 3. Stan van Basen. Bij de volwassenen: 1. Herman Prins (11 fouten); 2. Yvonne Koeleveld; 3. E van Riel-Vrijburg. De buiten mededinging meeschrijvende burgemeester Hans Romeyn had de minste fouten gemaakt en is de niet-officiële winnaar van het dictee. Ook welzijndirecteur Marian van Dam wist een groot deel van de door Joop Tulp gegraven valkuilen te vermijden.

Waanzin en gekte in Heiloo

1. Reeds in 1627 leed Heiloo onder waanzinnige gebeurtenissen. Uit rancune voor een gemiste plek bij de Staatse vloot wilde zoon Govert van de achtenswaardige Alkmaarse familie Nobel zich aansluiten bij de Duinkerker kapers. Hij werd echter preventief in hechtenis genomen. Zijn ouders konden zijn vrijheid bewerkstelligen en hij sloot zich alsnog bij de kapers aan. Uit wraak wilde hij de heer Bardesius van Ypestein ontvoeren. Deze bleek niet aanwezig en in plaats van hem verkoos Govert de rijke herenboer Dop te gijzelen, wat werd verijdeld door zijn krijsende echtgenote. Govert werd later in de duinen door de dienaren van de schout van Haarlem gearresteerd. Hoewel de Samaritaanse Bardesius zich moeite getroostte hem vrij te krijgen, moest een zwijgende Govert zijn roekeloosheid met de hals betalen.

2. Op de plek waar de adellijke familie Bardesius woonde, vindt u nu de GGZ Noord-Holland-Noord die voorheen de Willibrordusstichting heette . De eerste patiënt, zoals een cliënt toentertijd genoemd werd, arriveerde daar in maart 1930. Bij de opening van het Sint Vincentiuspaviljoen door de minister van justitie mr. Van Angeren in juli daaropvolgend werd het eerste rooms-katholieke instituut voor 'ter beschikking van de regering gestelde psychopaten' een feit. Sindsdien zijn daar, naast prachtige, ook waanzinnige zaken de revue gepasseerd.

3. Wilt u enkele exempels? Naar verluidt heeft de stichting in de vorige eeuw opvang verzorgd voor Vlaamse pedoseksuele priesters. Heiloo loopt in de jaren zeventig voorop bij de elektroshocktherapie. Hier worden mechanische en chemische castraties uitgevoerd. Mensen komen in isoleercellen. Cliënten die lijden onder psychoses zijn soms suïcidaal. Het is intriest hoe de GGZ hun graven laat verslonzen.

4. De Willibrordusstichting maakt nu deel uit van het landgoed Willibrordus. Hier vindt u ook het Willibrordus Business Centrum. De kerk werd Cultuurkoepel. Hier werd bij Karavaan 2014 de waanzin gespeeld: een soldaat die in de 19e eeuw in een vlaag van waanzin zijn geliefde ombracht. Dit werd een van de bekendste crimes passionnels uit de historie. Psychiatrische rapporten van destijds werden als basis genomen voor deze heftige, goedbezochte voorstelling

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant