Afbeelding
Foto René Alphenaar

De Achteruitkijkpost; 1994, het woonhofje in plan Oost

Algemeen De Achteruitkijkpost

De Achteruitkijkpost is een nieuwe rubriek waarin de Uitkijkpost geregeld oude foto's zal tonen uit (lang) vervolgen tijden. Op deze foto van fotograaf René Alphenaar uit 1994 is het voormalige woonhofje aan de Bosboom Toussaintweg te zien. Het hofje uit 1948 was gebouwd als seniorenhuisvesting. 'Het is 1994. De huisjes voldoen ook na de renovatie (1977-1980) niet meer aan de eisen van een seniorenwoning van deze tijd. Volkshuisvesting Heiloo maakt bekend dat het hofje gaat verdwijnen. Bewoners en omwonenden laten van zich horen en protesteren fel tegen de sloopplannen. Het mag niet baten. Na een 'strategische heroriëntatie' komt de sloopkogel te voorschijn en in 1994 wordt het karakteristieke hofje met de grond gelijk gemaakt', staat op de website van René te lezen.

De foto's komen uit de uitgebreide collectie van Heilooër René Alphenaar, fotograaf, in het verleden ook voor de Uitkijkpost. Midden jaren '60 van de vorige eeuw 'sloeg' René aan het fotograferen en daar is hij niet meer mee opgehouden. René heeft mappen vol; een compleet archief, ook te zien via www.fotomuseumheiloo.nl. De komende tijd zal de Uitkijkpost daar een aantal van tonen in deze rubriek. Foto's die aan het einde van de vorige eeuw in Heiloo en omstreken gemaakt zijn; van middenstanders, markante personen, het uitgaansleven, dorpsgezichten, evenementen en meer.

Voor 'veertig en ouder' een terugblik naar het verleden, die wellicht een gevoel van herkenning en nostalgie oproept. Voor de jongere generatie Heilooërs een kijkje in de jeugdtijd van hun ouders. Goed voor een glimlach of een gevoel van weemoed.

Reacties op en anekdotes over het getoonde tafereel zijn uiteraard welkom; wie wil, laat gerust een reactie achter onze site!

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant