Afbeelding
Foto Gerben van der Meulen

'De Witte Kerk, het boegbeeld van Heiloo'

Algemeen

HEILOO – Maandag 9 februari wordt begonnen met de restauratie van de Witte Kerk. De kerk zal in verband met herstelwerkzaamheden aan de muurstijlen, de bestrijding van houtwormkever in de gewelfribben en de restauratie van het kabinetorgel tot 8 maart gesloten zijn voor publiek.

De restauratie is slechts één van de agendapunten van Stichting Monument Witte Kerk Heiloo, waarvan Jos Mulder voorzitter en Jacob Ouderkerken vicevoorzitter zijn. De organisatie telt meerdere actieve werkgroepen. ,,De stichting, opgericht in 2012, wil de Witte Kerk meer onder de publieke aandacht brengen. De Witte Kerk heeft naast een kerkelijke functie ook een maatschappelijk nut voor de gemeenschap", aldus Mulder. Door fondswerving voor onderhoud en door het scheppen van omstandigheden waarmee een betere exploitatie mogelijk wordt, zet de stichting zich in de kerk als boegbeeld van Heiloo te behouden. ,,De stichting wil meer activiteiten; op het gebied van kunst en cultuur in brede zin, maar ook andere. Het stichtingsbestuur wil geen elitair gebouw. De Witte Kerk is immers voor ons allemaal!"

De Witte Kerk is eigendom van de Protestantse Kerk Nederland. Voor groot onderhoud is de komende jaren 160.000 euro nodig. Daarvan komt circa 70.000 euro voor rekening van de eigen kerkgemeenschappen. Om dit, en misschien nog een aantal andere wensen, te bekostigen heeft de stichting diverse acties in gedachten. Als eerste staat op 25 april een veiling in de Witte Kerk op het programma. Hier zullen bijzondere kavels onder de hamer komen. De veiling is tevens het startschot voor de dakpannenactie. Voor 20 euro kun je een originele dakpan van de Witte Kerk adopteren.

Een ander aandachtspunt is de aanlichting van de Witte Kerk. Tijdens de nieuwjaarsreceptie begin 2014 is de tijdelijke opstelling van de nieuwe aanlichting in gebruik genomen. Afgelopen decembermaand was de Witte Kerk 's avonds in een feeëriek licht gehuld. Mulder vertelt dat de stichting ernaar streeft om binnen een paar maanden met het bestaande materiaal (met zuinige led-lampen) een permanente opstelling aan te leggen. ,,Volgens experts is dit goed mogelijk. We wachten nog op toestemming." Ouderkerken legt uit: ,,Het kerkhof valt als archeologisch erfgoed onder de Wet Archeologische Monumentenzorg (WAMZ). Nederland heeft in het verdrag van Malta afgesproken dat plaatsen waar zich archeologische vondsten in de bodem bevinden met de nodige zorgvuldigheid worden behandeld." Volgens beide heren hoeft de bodem rondom het kerkje bij het aanleggen van de permanente opstelling nauwelijks omgewoeld te worden.

De nieuwe aanlichting, die nu alleen bij speciale gelegenheden brandt, wordt door velen positief ontvangen. Deze krant ontving afgelopen week een oproep van Marijke Bruin uit Heiloo: 'Onze mooie Witte Kerk is het prachtige middelpunt van ons dorpscentrum. Veel inwoners van Heiloo en omstreken zouden graag zien dat de Witte Kerk altijd zo mooi verlicht wordt zoals tijdens de feestdagen afgelopen december. Iedereen die Heiloo binnenkomt in de avond krijgt een warm welkom. Kom gemeente Heiloo, ontwaakt en laat de Witte Kerk ons baken zijn!'

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant