De blije winnaars van de Egmond Halve Marathon: Purity Cherotich en de onbekende Ethiopiër Azmeraw Mengist.
De blije winnaars van de Egmond Halve Marathon: Purity Cherotich en de onbekende Ethiopiër Azmeraw Mengist. Foto Case

Egmond-Pier-Egmond en Egmond Halve Marathon

Algemeen

EGMOND- Richard Jansen en Pauliena Rooijakkers zijn de winnaars van de strandrace Egmond-Pier-Egmond. En Purity Cherotich en Azmeraw Mengist verrassende winnaars bij een onstuimige editie van de Egmond Halve Marathon

Onder barre omstandigheden heeft Richard Jansen zaterdag de 17e Egmond-Pier-Egmond gewonnen. Een krachtige wind, een hagelbui en een zwaar strand zorgden vandaag voor extreme omstandigheden en een prachtig gevecht om de winst. Bij de vrouwen zegevierde Pauliena Rooijakkers. Beide winnaars kregen de rood-wit-blauwe trui omgehangen voor de Lotto KNWU NK Strandrace. Tijdens Egmond-Pier-Egmond schreef een recordaantal van 4.056 deelnemers zich in. Ondanks de extreme omstandigheden zijn maar liefst 3.250 deelnemers van start gegaan. Een aantal deelnemers hebben het advies van organisator Le Champion opgevolgd om hun race in te korten wanneer de fysieke inspanning ze te zwaar zou worden. Mede door opvolging van dit advies en de extra maatregelingen die genomen zijn, is het evenement goed en veilig verlopen. Voor de volledige uitslag zie www.aguegmondpieregmond.nl.

De wedstrijd bij de Egmond Halve Marathon, waarin ook zondag het stormachtige weer een hoofdrol speelde, werd gewonnen door de Keniaanse Purity Cherotich in 1.11.40. Hierdoor werd voor het tweede jaar op rij de traditionele man-vrouw wedstrijd gewonnen door een vrouw. Bij de mannen kon de onbekende Ethiopiër Azmeraw Mengist als beste weerstand bieden tegen de elementen in 1.03.01. Eerste Nederlander was Abdi Nageeye, die bijzonder knap als vierde man eindigde in 1.03.59. Andrea Deelstra noteerde als beste Nederlandse dame een tijd van 1.15.51.

De wedstrijd bij de mannen mocht zich verheugen op een sterk bezet veld. Le Champion had de drie wereldtoppers Bernard Kipyego, Lucas Rotich en John Mwangangi aan de start staan. Ook was vrijwel de gehele Nederlandse atletiektop aanwezig. Onder andere Khalid Choukoud, Abdi Nageeye, Tom Wiggers en Ronald Schröer hadden een plekje veroverend in de grote kopgroep.

In totaal trotseerden zondag 17.000 hardlopers de zware weersomstandigheden. Het was echt afzien vanwege de uitzonderlijk harde wind. Bij de kwart marathon moest zelfs het alternatieve parcours met heen- en terugweg door de duinen worden ingesteld. Toch was het voor de deelnemers vooral ook een mooie uitdaging, die hoort bij het karakter van de PWN Egmond Halve Marathon. De geleverde prestaties waren voor het toegestroomde publiek een sensatie om naar te kijken.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant