Afbeelding

Palm Award voor Jean Thomassen

Algemeen

HEILOO - Sinds 1998 is Jean Thomassen, volgens het Guiness Book of Records, recordhouder van het allerkleinste zonder loep geschilderde olieverf paneeltje dat het rechteroog van Ine Veen voorstelt. Het is de tweede versie van dit werkje van 1,2 bij 1,2 millimeter. De eerste viel op de grond nadat de maker te hard uitademde en kon ondanks driftig zoeken op de vloer niet meer worden teruggevonden.

De oud-ballerina en actrice Ine Veen ontdekte zijn werk ruim veertig jaar geleden en opende deuren die de wereldvreemde Haagse schilder altijd gesloten vond. Zij bezorgde hem zijn eerste tv-documentaire en ook zijn eerste solotentoonstelling waar hij tot zijn verbazing alles verkocht. Ine Veen brengt hem nog steeds geluk. In 2013 werd een wonderlijk portret dat hij schilderde van haar bekroond met een Merit Award voor de buitengewone originaliteit.

Werk van Jean Thomassen staat in kunstboeken uit Oostenrijk, Duitsland en Scandinavië en in januari zal het ook voor het eerst in een Engels kunstboek te zien zijn. Drie van zijn, overigens al verkochte werken, werden enige tijd geleden in Leipzig genomineerd voor de Palm Award 2014. Er waren 313 geselecteerde inzendingen uit 38 landen.

De eerste prijs ging naar een werk van Jean Thomassen. Hij deelt deze prijs met de Amerikaanse abstracte schilderes Silvana La Creta Ravena. De bekroonde inzending van Thomassen is een portret van Ine Veen als Medusa.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant