Afbeelding

'Oud Heiloo houdt de verhalen en de geschiedenis van ons dorp levend'

Algemeen

HEILOO – Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Historische Vereniging Oud Heiloo heeft de vereniging een jubileumuitgave van de Heylooer Cronyck uitgebracht.

De viering van het jubileum op vrijdag 19 december was bovendien de aftrap van een veelomvattende tentoonstelling over de geschiedenis van ons dorp. De tentoonstelling is vanaf 20 december elke zaterdagmiddag (van 14.00 tot 17.00 uur) en dinsdagavond (van 19.00 tot 21.00 uur) te bezichtigingen in de Oudheidkamer aan de Bergeonstraat. Een extra (feestelijke) openstelling is op tweede kerstdag van 14.00 tot 17.00 uur; met een drankje en een hapje.

Tijdens de officiële feestelijkheden in de Witte Kerk kreeg Elly Beens, wethouder van cultuur, gisteren het eerste jubileumexemplaar van de Heylooer Cronyck overhandigd uit handen van een trotse voorzitter Piet Kuijper. Aan de totstandkoming van het boek hebben zes auteurs meegewerkt. Wim Buwalda schrijft in 'Het Verleden Herleeft' over veertig jaar Oud Heiloo, Sander Wassing verhaalt over 'Heiloo en de Beeldenstorm (1566)', archeologe Silke Lange deelt nieuwe inzichten over een ver verleden in een deel over archeologisch onderzoek tussen de Kennemerstraatweg en de Hoogeweg, Eric Zwijnenberg en Bart Slooten schrijven over 'De wateren, polders en molens rond Heiloo' en Jan de Gruijter neemt de lezer mee naar Heiloo in het eerste jaar na de bevrijding in mei 1945.

Elly Beens feliciteerde Oud Heiloo met het 40-jarig bestaan. ,,De vereniging -bestuursleden, vrijwilligers en onderzoekers- heeft zich al die jaren ingezet om de historische elementen en verhalen voor Heiloo te behouden en vormt een 'bron' van informatie voor de Heilooër gemeenschap. Een bron die door steeds meer mensen gezocht wordt. Inmiddels telt de vereniging bijna 1000 leden. Oud Heiloo houdt de verhalen en de geschiedenis van ons dorp levend en biedt een podium voor de mensen die daarvan willen horen en genieten. De doelstelling van de vereniging is op te komen voor de bescherming van historische monumenten in Heiloo, alsmede voor een verantwoorde ruimtelijke ontwikkeling van hun omgeving." Ze besloot haar woord: ,,Heiloo heeft u met uw kritische aandacht nodig."

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief