Afbeelding

Historische Vereniging Oud Heiloo viert 40-jarig jubileum

Algemeen

HEILOO - Vrijdag 19 december wordt gevierd dat Historische Vereniging Oud Heiloo 40 jaar geleden op 9 oktober is opgericht. Speciaal voor dit jubileum is een speciale uitgave van de Heylooer Cronyck geschreven.

Tijdens de officiële feestelijkheden in de Witte Kerk krijgt Elly Beens, wethouder van cultuur, een jubileumexemplaar overhandigd. Het boek telt vijf delen; over de geschiedenis van Heiloo en een deel over het in Brussel gevonden document van de Bloedraad, opgesteld door de hertog van Alfa ook wel de Raad van beroerden geheten. Het derde deel gaat over de molens en gemalen in en rond Heiloo in de loop der tijden. Deel vier over de weken nar de Tweede Wereldoorlog en deel vijf is van de hand van archeologe Sylke Lange en gaat over de meest recente archeologische onderzoeken in Heiloo.

Vrijdag was ook de dag dat in het bijzijn van leden en de vrijwilligers de tentoonstelling over de geschiedenis van Heiloo werd geopend. De tentoonstelling beslaat zo'n vierduizend jaar geschiedenis van Heiloo en begint in de tijd van de eerste bewoning op de strandwallen; circa drie- tot tweeduizend jaar voor Christus. Met dank aan het Stedelijk Museum Alkmaar beschikt Oud Heiloo over schitterend materiaal waarmee de tentoonstelling kon worden ingericht en mooi tot zijn recht komt. Wim Buwalda vertelt dat er door de expositiecommissie en met hulp van veel vrijwilligers meer dan een jaar naar deze tentoonstelling is toegewerkt, maar het resultaat mag er zijn. ,,Aan de hand van een tijdlijn, die begint rond 2750 voor Christus, loopt de bezoeker langs de geschiedenis van Heiloo naar het 'heden'. De panelen in het midden zijn voor elkaar afwisselende thema's." Grote geprinte informatieplaten, foto's en (land)kaarten, belangeloos verzorgd door Picturae, verduidelijken het verhaal. Voorzitter Kuiiper is trots dat er een aantal topstukken te bezichtigen zijn, waaronder een landkaart uit 1540 van kaartenmaker Sijmon Meeuws of een lap kostbare 'stof 'van een priestergewaad, afkomstig uit een graf in de Witte Kerk.

De tentoonstelling is vanaf 20 december elke zaterdagmiddag (van 14.00 tot 17.00 uur) en dinsdagavond (van 19.00 tot 21.00 uur) te bezichtigingen in de Oudheidkamer aan de Bergeonstraat. Een extra (feestelijke) openstelling is op tweede kerstdag van 14.00 tot 17.00 uur; met een drankje en een hapje.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant