Afbeelding

Opbrengst taxusinzameling overhandigd aan 't Praethuys

Algemeen

HEILOO - Op 11 december heeft wethouder Rob Opdam de opbrengst van de taxusinzameling in Heiloo symbolisch overhandigd aan het goede doel, Stichting 't Praethuys. De gemeente Heiloo nam deel aan de actie 'Vergroot de hoop verklein de kanker', waarbij taxus snoeiafval geld oplevert voor een goed doel.

Van half juni tot eind augustus konden inwoners van Heiloo hun taxus snoeiafval inleveren bij de afvalbrengplaats van de gemeente Heiloo. In de jongste scheuten van de Taxus Baccata zit de grondstof baccatine, een belangrijke grondstof voor het maken van kanker bestrijdende medicijnen (chemokuren). Ter illustratie, uit één m3 taxus snoeiafval wordt één dosis taxol gewonnen, het hoofdbestanddeel voor vele chemo therapieën. Landelijk is er dit jaar 296 m3 taxus snoeiafval door de stichting Vergroot de Hoop ingezameld. Inwoners van Heiloo hebben ongeveer drie m3 taxus snoeiafval ingeleverd; goed voor een bedrag van 210 euro. Wethouder Opdam: ,,Wij doen dit jaar voor het eerst mee en zijn erg enthousiast over de respons van de inwoners op de actie. Het is mooi om te zien dat onze inwoners zich inspannen om het taxus snoeiafval aan te leveren. Als beloning voor het aanleveren mogen wij de opbrengst schenken aan een kanker gerelateerd doel. Wij hebben gekozen voor 't Praethuys. Ook in 2015 doen wij zeker weer mee."

't Praethuys zet zich in voor het welzijn van een ieder die met kanker te maken heeft. Het biedt aandacht, steun en informatie. Iedereen is welkom voor een praatje, voorlichting, een activiteit, contact met lotgenoten of een moment van rust en bezinning.

De inzameling zal in 2015 van half juni tot en met eind augustus lopen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant