De avond begon met twee insprekers, Jeanette Braam van de bibliotheek en Marjolein Voorberg.
De avond begon met twee insprekers, Jeanette Braam van de bibliotheek en Marjolein Voorberg.

Bibliotheek en Muziekschool in zwaar vaarwater

Algemeen

HEILOO - De raadsvergadering van maandagavond 3 november is een dramatische avond geworden voor de bibliotheek en de muziek- en dansschool.

Het collegevoorstel om 16% te bezuinigen op de subsidies voor deze instellingen voor 2015, gevoegd bij eerdere bezuinigingen en nog volgende bezuinigingen, deed de directeur van de bibliotheek, Jeanette Braam, in haar inspraakreactie verzuchten dat 'de bibliotheek vreest voor haar voortbestaan'. Volgens het college en de coalitiepartijen hoeven bibliotheek en muziekschool daar niet bang voor te zijn, maar zal er wel echt stevig ingekrompen moeten worden. Daarbij kan de gemeente een helpende hand bieden, aldus college en coalitie, maar dan moeten beide instellingen wel komen met een helder plan voor die afgeslankte toekomst. Een plan waarin wordt uitgegaan van 'kerntaken'. Die helpende hand van de gemeente moet dan bestaan uit het beschikbaar stellen van gelden om het traject naar die afgeslankte toekomst te kunnen realiseren. Hierbij gaat het om zogenaamde frictiekosten die zullen ontstaan nu er personeel gedwongen ontslagen zal moeten worden. Voor die helpende hand zijn college en coalitie zo nodig bereid om de ozb, de onroerendzaakbelasting, tijdelijk te verhogen.
Tegen deze benadering liepen de oppositiepartijen maandagavond vergeefs storm. Hans van Halem van D66 zei: 'Je deelt eerst de klap uit en dan vraag je wil je een aspirine.' Cees Rootjes van de PvdA kwam met een nog krassere beeldspraak: 'We slaan iemand eerst z'n been er af en vragen dan of ie kan lopen.' Het collegevoorstel werd aangenomen met de stemmen van de coalitiepartijen voor en die van de oppositiepartijen tegen: 12 tegen 7.

Lees morgen in de krant het complete raadsverslag van Roelof Bos.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant