Op Landgoed Nijenburg.
Op Landgoed Nijenburg. Foto: C.J. Tervoort

Natuurmonumensen

Column

Hans en Mariet wonen achter ons, de steeg door, linksaf, op de hoek. Hans is oud-docent cultuurgeschiedenis en recht, maar vooral ook een strenge redacteur van veel van mijn schrijfsels (´Het kan altijd preciezer, de focus kan altijd scherper´). 

Mariet volgde de opleiding bibliothecaris/documentalist en werkte vervolgens dertig jaar bij verschillende onderwijsinstituten. De laatste jaren was zij actief bij het stadsarchief van Amsterdam. 

Ze trouwden en verkasten in 1996 naar Heiloo vanwege de bereikbaarheid (ons stationnetje is goud waard) en de prachtige, veelzijdige omgeving. Het is fascinerend om met die twee aan tafel te zitten. Als Hans iets niet weet, vult Mariet hem aan en andersom. ‘Als je er bij Mariet een kwartje ingooit’, zegt Hans ietwat oneerbiedig, ‘komt er altijd een goed antwoord uit.’ Hoewel ze – net als ik - uit de vorige eeuw stammen, is van stilstand geen sprake. Er zijn kleinkinderen, leesclubjes en er wordt getuinierd bij Natuurmonumenten. Mariet snoeit bij landgoed Nijenburg (‘We kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken!’) en Hans schoffelt in Velsen-Zuid bij buitenplaats Beeckestijn (‘Is dit onkruid of een bloemetje?!!’). Heeft tuinieren iets te maken met hun arbeidsverleden? Nee. Maar dat maakt het juist zo leuk. Mariet is ook actief bij de VoorleesExpress, een buitengewoon zinnig initiatief van de bieb, waarbij vrijwilligers met kinderen uit andere culturen boeken lezen en taalspelletjes doen. 

Als klap op de vuurpijl doet ze ook nog aan boekbinden (blijkbaar niet aan slapen). Op zolder staan vele ingebonden exemplaren in alle kleuren en maten. Interessant, hoor. Heeft u bijvoorbeeld wel eens van de Koptische steek gehoord? Of de Japanse steek? Niet ‘ja’ zeggen, want dan liegt u. Het binnenwerk van alle boekjes is trouwens onbeschreven. Dat lijkt me een passende metafoor voor de toekomst van Hans en Mariet: lege pagina´s, waarop elk moment iets nieuws kan verschijnen. Leer mij die twee natuurmonumensen kennen.        

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant