Jade Wuurman krijgt aanwijzingen van haar coach Kirsten Wild.
Jade Wuurman krijgt aanwijzingen van haar coach Kirsten Wild. Foto: Roger Wuurman

In de sportlights: Jade Wuurman

Achtergrond

Heiloo en haar omgeving is rijk aan sporttalenten, met al haar prachtige sportverenigingen is het een mooie plek om je als sporter te ontwikkelen. In de rubriek ‘In de sportlights’ gaan we met deze talenten in gesprek over hun sport en hun talent. Maak kennis met de sporttalenten uit de buurt en hun verenigingen. Deze week in de sportlights: wielrenster Jade Wuurman.

Jade Wuurman uit Limmen is pas zestien maar ze wordt nu al gezien als een van de grootste talenten van het Nederlandse wielrennen. Zowel op de baan als op de weg rijdt ze rond in de grootste wedstrijden.

Alcmaria Victrix
Opgegroeid in een echte wielerfamilie, groeit Jade op met de fiets. Bij de Alkmaarse wielerclub Alcmaria Victrix begint ze met veel plezier met wielrennen. “Het leuke aan wielrennen vind ik de risico’s die je kunt nemen en de hoge snelheid op de fiets” vertelt Jade. Met Alcmaria Victrix kon er ook op de wielerbaan in Alkmaar getraind worden, vrij uniek want in de omgeving zijn niet veel wielerbanen te vinden. Dat bevalt goed en op de baan groeit ze uit tot een groot talent. Door mooie resultaten komt ze via een vriendin terecht bij Talent Cycling, een van de beste teams bij de junioren. Met dat team mocht ze dit jaar al meedoen aan grote wedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen.

Topcoach
Afgelopen winter behaalde Jade op de baan uitstekende resultaten. Zo werd ze onder andere knap Nederlands kampioen op de puntenkoers. Dit terwijl ze vorig jaar drie keer geplaagd werd door Corona en het nog maar de vraag was of ze ooit nog terug op topniveau zou kunnen komen. De bijzondere prestaties van Jade vielen op in de wielerwereld. Zo heeft Jade sinds kort een toptrainster aan haar zijde. Kirsten Wild, voormalig profwielrenster op zowel de baan als de weg begeleid haar nu richting de belangrijke wedstrijden. “Het is echt heel vet om Kirsten als coach te hebben, ik kan erg veel van haar leren” zegt Jade. Wild is ook niet zomaar iemand, ze werd op de baan maar liefst negen keer wereldkampioen, acht keer Europeeskampioen en ze won brons op de Olympische Spelen in Tokyo. Net als Jade combineerde Wild het baan en wegwielrennen tijdens haar carrière wat de band tussen de twee versterkt.


Jade Wuurman samen met Coach Kirsten Wild. - Roger Wuurman

Prof
Het grote doel van Jade is toch wel profwielrenner worden. Realistisch gezien is dat ook best mogelijk, ze heeft een goede sprint en kan heel lang een sterk tempo vasthouden. Op de weg is het dit seizoen nog pittig aangezien ze nu bij de junioren rijdt tegen meiden van een jaar ouder. “De tegenstand is groot, veel meiden zijn wat sterker maar volgend jaar als zij weg zijn hoop ik veel mooie resultaten te kunnen rijden” zegt Jade.

EK baanwielrennen
Vorige week mocht Jade het laten zien tegen de absolute top van Europa. In de Velódromo Nacional in het Portugese Anadia vond namelijk het Europees kampioenschap baanwielrennen plaats voor de junioren en beloften. Onder leiding van coach Kirsten Wild snelde ze naar een vijfde plek in de afvalkoers. Een ontzettend knappe prestatie tussen de absolute wereldtop, waarbij veel van de meiden ook nog anderhalf jaar ouder zijn. Door de goede prestatie mag Jade nog hopen op het WK baanwielrennen eind augustus in Colombia. 


Jade Wuurman (rechts) tijdens de koppelkoers op het EK Baanwielrennen in Portugal. - Roger Wuurman

Tekst: Lars Vercammen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant