Atleet Dante Cronie op de atletiekbaan in Heiloo.
Atleet Dante Cronie op de atletiekbaan in Heiloo. Foto: Lars Vercammen

In de sportlights: Dante Cronie

Achtergrond

Heiloo en haar omgeving is rijk aan sporttalenten, met al haar prachtige sportverenigingen is het een mooie plek om je als sporter te ontwikkelen. In de rubriek ‘In de sportlights’ gaan we met deze talenten in gesprek over hun sport en hun talent. Maak kennis met de sporttalenten uit de buurt en hun verenigingen. Deze week in de sportlights: atleet Dante Cronie.

Toen Dante zo’n acht jaar geleden de hardloopwedstrijd ‘Rondje Bergen’ liep wist hij het zeker, hij wil op ‘snel lopen’. Logischerwijs belandde Dante op atletiek, Trias werd de vereniging en nu 8 jaar later loopt hij nog steeds rond op de atletiekbaan in Heiloo. Met meerdere clubrecords en NK-titels is de dertienjarige Dante ook nog eens op weg naar een mooie carrière. 

Prof
Profatleet worden lijkt Dante wel wat: “Dat is wel het doel, ik zou het in ieder geval heel leuk vinden.” Dat hij bij de beste Nederlandse atleten van zijn leeftijd hoort, is al wel duidelijk. Zo werd hij vorig jaar Nederlands kampioen hordelopen tijdens zowel het NK Indoor als het NK outdoor. Bij het NK indoor vorig jaar werd hij ook nog eens Nederlands kampioen hoogspringen. Mooie prestaties die als het aan Dante ligt dit jaar weer vervolgd worden.


Dante oefent op het hordenlopen tijdens een training. - Lars Vercammen

Trainen
Om nog beter te worden traint Dante vier keer in de week. In de wedstrijdgroep bij Trias traint hij met alle kinderen die wat meer prestatiegericht bezig zijn met de sport. Er wordt fanatiek getraind waar met name de focus ligt op de techniek. Trainingen beginnen dan ook met de zogenoemde ‘loopscholing.’ Hierin krijgen de kinderen met loopoefeningen de juiste techniek aangeleerd. Iets wat ontzettend belangrijk is wil je goed presteren.

Polsstokhoogspringen
Eén van de vier trainingsdagen traint Dante bij atletiek vereniging Lycurgus in Assendelft. Daar traint hij specifiek op misschien wel de aller moeilijkste discipline van de atletiek, polsstokhoogspringen. “Er zijn veel verschillende moeilijke onderdelen tijdens het polsstokhoogspringen” vertelt Dante. Maar zijn trainingen bij Lycurgus hebben zijn vruchten afgeworpen. Hij wil namelijk komende september bij het NK outdoor goed zijn. “Goed presteren met polsstokhoogspringen tijdens het NK is nu wel het grootste doel” zegt Dante. Waarschijnlijk moet dat wel goed komen, op de trainingen springt hij nu namelijk al 80 centimeter boven het huidige clubrecord van Trias.

Trias
Voor de jonge atleten zoals Dante is Trias een prachtige club met doorstroommogelijkheden. Er loopt namelijk op Trias ook een volwassenengroep rond met grote ambities. Trias trainer en oud atleet Sven Ootjers heeft met grote namen als Lisanne de Witte, Timme Koster en Jamile Samuel een prachtige groep atleten van olympisch niveau onder zijn hoede. Over een paar jaar bij die groep aansluiten ziet Dante wel zitten. ‘Met hun mee trainen zou wel heel vet zijn’ zegt Dante. Tegenwoordig heeft hij het in ieder geval goed naar zijn zin. ‘Het is erg gezellig samen met mijn vrienden bij Trias,’ vertelt Dante.

Tekst: Lars Vercammen

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant