Fantastisch decor bij een voorstelling van Falkland Toneel
Fantastisch decor bij een voorstelling van Falkland Toneel Foto: Aangeleverd

Falkland Toneel bijna 100 jaar oud

Achtergrond

Op U+ leest u regelmatig interessante verhalen van stichtingen, verenigingen en clubs uit Heiloo en omgeving. Dit keer is Falkland Toneel aan het woord. 

Weet u waar de naam Falkland Toneel vandaan komt? Herman Heijermans schreef onder verschillende pseudoniemen en een daarvan was Samuel Falkland. Vanaf 1894 werden zijn columns, de Falklandjes, in De Telegraaf gepubliceerd en vanaf 1896 in het Algemeen Handelsblad. Toen Falkland Toneel in 1924 werd opgericht, toen nog de Arbeiders Toneel Vereniging Falkland geheten, was het eerste stuk dat op het programma genomen werd ‘Allerzielen’ van Heijermans. Later zouden nog meer van zijn stukken volgen.


Herman Heijermans - Aangeleverd

Ja, u leest het goed. In 1924 opgericht? Dan viert de vereniging volgend jaar dus haar 100-jarig bestaan. Dat Falkland Toneel nog steeds bloeit is niet zo’n wonder. Wat is er leuker dan met elkaar je hobby kunnen uitoefenen in de wetenschap dat heel veel mensen gaan genieten van het eindresultaat in ons geliefd Theater de Beun?

Misschien hebt u weleens kinder- of volwassenenvoorstellingen van Falkland bijgewoond. Dan zag u mensen van allerlei leeftijden de sterren van de hemel spelen. Hoewel die groep spelers kan variëren, vormen zij uiteindelijk met elkaar het gezicht van de vereniging. Maar Falkland heeft, om dat gezicht fier op te houden, een sterke ruggengraat nodig. En daar komen dan de voor u onzichtbare Falklanders in beeld.

Er is een decorploeg, een kostuumploeg, een grimeploeg en er zijn licht- en geluidstechnici, souffleurs, productieleiders, grafische vormgevers, fotografen en regisseurs. Samen met de spelers bestaat Falkland uit ruim 40 personen, die zich allemaal betrokken voelen bij diezelfde hobby: het maken van toneelvoorstellingen die op alle fronten áf zijn.


Kleurrijke kostuums bij een voorstelling.  - Aangeleverd

Dat Falkland over veel talenten kan beschikken moge duidelijk zijn. Wat de vereniging ook uniek maakt, is dat ze kan beschikken over schrijvers binnen de leden. Marius Prein heeft naast het spelen en regisseren eerder al bewezen dat hij goede kinderstukken kan schrijven. Martine Faber heeft al veel toneelstukken en enkele boeken op haar naam staan. Zij schrijven en regisseren de jubileumvoorstellingen, zodat Heiloo de wereldpremière daarvan kan meebeleven.

Wat een bijkomend voordeel is van schrijvers die de club door en door kennen, is dat het stuk ook echt op de aanwezige spelers geschreven kan worden. Misschien leuk om in dit verband te vermelden dat Marius Prein in het kinderstuk speciaal een rol schrijft voor Martine. Zij is al bijna 45 jaar actief in de toneelwereld en heeft ontelbare rollen gespeeld, maar de laatste 15 jaar was dat niet meer mogelijk door een chronische aandoening en heeft zij zich toegelegd op schrijven en regisseren, dingen die ze zittend kan doen. Marius schrijft in zijn kinderstuk een zittende rol, zodat Martine in het jubileumjaar nog één keer alles uit de kast kan halen vóór het voetlicht i.p.v. erachter.

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn… De vereniging is (samen met de Hanswijckers en Stichting Jeugdtheater Heiloo) al geruime tijd op zoek naar een geschikte ruimte waarin de decors gemaakt en opgeslagen kunnen worden. Een ruimte waar ook de kostuumploeg gezamenlijk kan werken aan de kostuums. Nadat de subsidie door de gemeente werd stopgezet, moest Falkland hals over kop vertrekken uit het Brunogebouw en sindsdien zijn de mogelijkheden op decor- en kledinggebied sterk afgenomen. En dan zijn er natuurlijk de zorgen om De Beun, dat heerlijke theater waar we ons zo enorm thuis voelen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant