Het bidprentje van Matthijs Zonderhuis.
Het bidprentje van Matthijs Zonderhuis. Foto: aangeleverd

Matthijs Zonderhuis: een moedige verzetsstrijder uit Heiloo

Achtergrond

In de Uitkijkpost van woensdag 21 juni leest u een artikel over een bijzondere vondst op het graf van verzetsstrijder Matthijs Zonderhuis. Hieronder leest u wat Matthijs tijdens de oorlog voor Heiloo heeft betekend. 

Matthijs Johannes Cornelis Zonderhuis, beter bekend als Martien Zonderhuis, was een dappere verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Heiloo leefde. Geboren op 5 april 1908 in Heiloo en overleden op 2 september 1944, heeft hij een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen de Duitse bezetting.

Martien groeide op in een gezin waarbij zijn vader, Cornelis Johannes Mattheus Zonderhuis, werkzaam was als stoker 1e klasse bij de marine. Op jonge leeftijd huwde Martien met Sara Catharina de Munk en samen kregen ze twee kinderen. Het gezin woonde aan de Stationsweg K 84 in Heiloo, waar Martien tevens een zaak in manufacturen dreef.

Als verzetslid stond Martien bekend onder de schuilnaam ‘Dakloos’. Hij gebruikte een vervalst persoonsbewijs met de naam Martinus van Wieringen, geboren op 2 augustus 1908 in Amsterdam, om zijn identiteit te verbergen. Martien was betrokken bij het uitgeven van het illegale blad ‘De Onderduiker, maandblad voor die Nederlanders die het gevaar prefereren boven het werken voor den vijand’. Hij speelde ook een cruciale rol als plaatsvervangend leider van de LO-Heiloo en was actief in de KP-Alkmaar, een verzetsgroep die betrokken was bij overvallen en andere acties tegen de Duitse bezetter.

Martien Zonderhuis was ook verantwoordelijk voor het creëren van schuilplaatsen voor onderduikers. Onder zijn winkel liet hij grond weggraven, zodat er ruimte ontstond om mensen in veiligheid te brengen. Via een luik onder de toonbank konden onderduikers de schuilplaats betreden.

Een van de meest opmerkelijke gebeurtenissen waarbij Martien betrokken was, vond plaats op de avond van 16 juli 1944. Hij speelde een essentiële rol bij de bevrijding van Gerrit Bakker, redacteur van De Onderduiker en lid van de KP-Alkmaar, uit het Johanniter-ziekenhuis in Bennekom. Tijdens deze operatie raakte Martien zelf gewond, doordat hij een politieagent in het been probeerde te schieten maar per ongeluk te hoog mikte.

Helaas werd Martien Zonderhuis op 2 september 1944 verraden en gearresteerd door de Sipo, de Sicherheitspolizei. Hij weigerde echter om informatie aan de Duitsers te verstrekken en verzette zich hevig. Uiteindelijk werd hij verraderlijk uitgelokt en na een korte woordenwisseling neergeschoten. Zijn bidprentje omschreef zijn moedige verzet en zijn onwankelbare standvastigheid tegenover de vijand.

Op de rooms-katholieke begraafplaats St. Willibrordus in Heiloo vond Martien Zonderhuis zijn laatste rustplaats. Zijn heldhaftige daden en toewijding aan het verzet zullen altijd herinnerd worden als een voorbeeld van moed en vastberadenheid in donkere tijden.

Bron: WO2slachters.nl , ‘Heiloo: een dorp in oorlogstijd’ 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant