Afbeelding
Foto: Archief Uitkijkpost

Politie betrapt oplichter op heterdaad dankzij snelle actie van bewoonster

112

HEILOO - Op zaterdag 3 februari 2024 omstreeks 18:30 uur belde bewoonster uit de wijk Ypestein in Heiloo het alarmnummer van de politie.

De vrouw had het vermoeden dat ze werd opgelicht. Ze was kort daarvoor gebeld, op haar vaste telefoonnummer, door een zogenaamde bankmedewerkster, die niet zei van welke bank ze was. De oplichtster zei dat er € 1200 van haar rekening was afgeschreven en dat de bank haar pas zou blokkeren. De vrouw had door dat dit niet klopte omdat de echte bank NOOIT belt naar klanten. De vrouw heeft direct ongemerkt met haar mobiele telefoon 112 gebeld. De oplichtster had niets door en bleef aan de lijn en zei dat er drie mannen waren aangehouden, die mogelijk bij haar wilden inbreken. De vrouw kreeg instructies om haar pincode te geven en haar bankpas en waardevolle spullen zoals sieraden in enveloppen te doen. De enveloppen zouden opgehaald worden bij de vrouw thuis door een bankmedewerker. Ondertussen legde de vrouw aan de politie uit wat er aan de hand was en was de politie al in de woning toen de zogenaamde bankmedewerker aanbelde. De vrouw had vier enveloppen klaargelegd gevuld met papier en hondenbrokken zodat het leek alsof ze de instructies had opgevolgd. De oplichter kon op heterdaad worden aangehouden. Het politieonderzoek is in volle gang en mogelijk volgen er meer aanhoudingen.

Wijkagent Jacqueline Kok is heel blij met de aanhouding. Ze geeft regelmatig preventievoorlichting aan senioren over bankpasfraude in het Trefpunt. “Ondanks alle voorlichting is dit het afgelopen jaar 16 keer gebeurd bij senioren in Heiloo. Mensen schamen zich vaak dat ze er toch ingetrapt zijn. Ik zie dat oplichters steeds slimmere verhalen hebben; ze spelen een psychologisch spelletje en maken mensen bang. Het is niet raar dat mensen het sluwe verhaal van de oplichters geloven. Als tip wil ik geven: LET OP: de bank belt NOOIT zelfstandig naar klanten. Een bankmedewerker of zogenaamde politiemedewerker komt NOOIT uw bankpas of sieraden ophalen. Bij twijfel verbreek de verbinding en bel 112. Als u heel scherp bent zoals deze vrouw uit Ypestein, bel dan met een andere telefoon 112 en hou de oplichter aan de praat”. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant