Meester Dave en 'oppasoma' mevrouw Oosterwijk.
Meester Dave en 'oppasoma' mevrouw Oosterwijk. Foto: aangeleverd

Gezellige pannenkoekenlunch
tegen eenzaamheid

HEILOO - Elk jaar staan er goede doelen op de agenda van de Jan van Rijckenborghschool aan Trompenburg 49 in Heiloo. De knusse school met 100 leerlingen zou op de 17e editie van ‘Nationale Pannenkoekendag' ouderen uit verzorgingshuis Overkerck op bezoek krijgen om samen pannenkoeken te eten. Door omstandigheden moest het pannenkoekenfeest worden uitgesteld tot 22 maart.

Afgelopen vrijdag om 13.00 uur is het zo ver en vertrekken de leerlingen van groep 8 naar Overkerck om 15 ouderen op te halen. Groep 7 heeft de tafels gezellig gedekt. De overheerlijke pannenkoeken zijn die ochtend thuis gebakken door 15 ouders. "De betrokkenheid van de ouders bij onze kleine, zelfstandige school is groot”, vertelt directeur Raphael Brouwer. "Zo'n 60 gezinnen hebben hun kinderen hier op school. Ouders doen veel voor de school, onder meer tuinieren en klussen. Ook kunnen we op hen rekenen bij activiteiten zoals deze pannenkoekendag.”
Tegen 14.00 uur komen de ouderen aan. De kinderen van groep 1 en 2 hebben hun pannenkoek gegeten in hun eigen lokaal. De leerlingen van groep 3 en 4 gaan gezellig tussen de ouderen zitten. Na het welkomstwoord van directeur Brouwer delen Silke en Benja en enkele andere kinderen uit groep 7 de pannenkoeken uit. "Eet smakelijk!” klinkt het over en weer.

"Het doel van deze pannenkoekendag voor jong en oud is bijdragen aan het voorkomen van eenzaamheid onder ouderen. Eenzaamheid in het algemeen is een groot probleem binnen onze samenleving, weten we.” Raphael Brouwer heeft persoonlijk een mooie visie op het bestrijden van eenzaamheid. “Ik zou het liefst zien dat we kinderopvang en basisscholen met faciliteiten als logopedie en tandzorg combineren met wonen en zorg voor ouderen. Dus locaties die jong en oud verbinden.”

Een van de ouderen is mevrouw Oosterwijk (96 jaar). Ze geniet net als de anderen volop van de gastvrijheid van de leerlingen. Tussen de leerlingen en de leerkrachten treft ze meester Dave Burger, docent lichamelijke opvoeding aan de school, haar oppaskind en overbuurjongen van al wat jaartjes terug. Natuurlijk poseren ‘oppasoma' en meester Dave samen voor Uitkijkpost!

Aan het eind van het bezoek is het tijd voor een bijzondere afsluiting. De leerlingen van groep 5 en 6 hebben met elkaar een lied gemaakt, een variatie op ‘Do Re Mi' uit de musical ‘The sound of music’. De ouderen genieten ervan en bedanken de kinderen met applaus. Silke en Benja dragen, net als de andere kinderen die de pannenkoeken hebben uitgedeeld, een mooie koksmuts met hun naam erop. Ze hebben met hun schoolgenootjes de ouderen een onvergetelijke lunch bezorgd. Nu is het tijd voor de vier hoogste groepen om pannenkoeken te gaan eten!