Historische Vereniging Heiloo verzorgt rondleiding WOII voor Kindcentrum De Ontdekkers. Foto: Josta de Graaf-Gieltjes
Historische Vereniging Heiloo verzorgt rondleiding WOII voor Kindcentrum De Ontdekkers. Foto: Josta de Graaf-Gieltjes Foto: Josta de Graaf-Gieltjes

Rondleiding WOII voor De Ontdekkers door Historische Vereniging

HEILOO - Groep  7/8 van Kindcentrum De Ontdekkers uit Heiloo kreeg vorige week maandag een interessante rondleiding door Heiloo van de Historische Vereniging.

"Onze school zorgt ervoor dat wij ook buiten de school aan het thema werken", aldus Olivia. De klas werkt aan het thema ‘Tweede Wereldoorlog’. Tijdens de rondleiding vertelde Jaap de Graaf van de Historische Vereniging Heiloo over het leven in Heiloo in oorlogstijd.

De rondleiding startte bij De Beun. Daar kregen de kinderen meteen al interessante informatie te horen. Zo was daar ooit een school waar de Duitse soldaten verbleven. Tijdens de wandeling vertelde Jaap over allerlei gebeurtenissen die in Heiloo tijdens de oorlog hebben plaatsgevonden. De kinderen konden al hun onderzoeksvragen stellen. Deze hadden ze van tevoren opgesteld.  De wandeling ging langs huizen die er in de oorlog al waren en er nu nog staan. Bij verschillende huizen wist Jaap verhalen te vertellen. Zo vertelde hij over onderduikers, NSB'ers en over bekende en belangrijke Heilooërs die voor het verzet werkten, zoals Matthijs Zonderhuis. Ze leerden waar het distributiekantoor was, waar bijvoorbeeld de verzetskranten werden gedrukt en hoe ze werden verspreid. De rondleiding eindigde bij het Witte Kerkje.     


De leerlingen van groep 7/8 van De Ontdekkers danken de Historische Vereniging Heiloo voor deze interessante rondleiding! Zij hebben er veel van geleerd.


Door: Olivia van der Leer, Marlou Apeldoorn en Timme Bais (groep 7/8).