Afbeelding

Egmond maakt zich op voor sportief weekend

Sport Egmond aan Zee

Egmond aan Zee - Komend weekend staat Egmond aan Zee weer in het teken van twee prachtige sportevenementen. Op zaterdag 7 januari wordt afgetrapt met de strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond, waar 3.700 fietsers aan meedoen. Een dag later op zondag 8 januari komen 17.800 lopers in actie bij de Saucony Egmond Halve Marathon.

De winterklassiekers staan ieder jaar garant voor een geweldig spektakel. Organisator Le Champion roept iedereen op de sporters te komen aanmoedigen.

Internationaal topveld

Winnen in Egmond spreekt tot de verbeelding. Vele grote namen stonden in de geschiedenis op de hoogste trede van het erepodium. Ook nu belooft het op beide dagen weer een spannende strijd te worden. Zo heeft AGU Egmond-Pier-Egmond o.a. Sebastian Langeveld (winnaar 2009 én 2014), Timothy Dupont (winnaar 2016), Roxane Knetemann (winnares 2016) en Pauliena Rooijakkers aan de start staan. Een dag later gaan de Nederlandse toplopers Abdi Nageeye, Khalid Choukoud en Michel Butter de strijd aan met de wereldkampioen marathon, Ghirmay Ghebreslassie.

Combiklassement
Zo'n 500 sportfanaten gaan de ultieme uitdaging aan door aan beide evenementen mee te doen. Iedereen die zowel op zaterdag als zondag finisht, wordt opgenomen in het Combiklassement. In de top van het klassement wordt een boeiende strijd verwacht. Zo wordt Pim Molenaar, de winnaar van 2016, uitgedaagd door de werelkampioen Duathlon, Seppe Odeyn, en de wereldkampioen Triathlon onder 23, Jorik van Egdom.

Live te volgen
AGU Egmond-Pier-Egmond is zaterdag te volgen via een livestream op de website : www.aguegmondpieregmond.nl en via de regionale zender RTV 80. Op deze zender wordt op zondag ook de halve marathon live uitgezonden. Op zondagavond is tevens een samenvatting van de wedstrijd halve marathon te zien in NOS Studio Sport.

Jeugdonderdelen

Tijdens het sportieve weekend wordt er voor kinderen ook een jeugdwedstrijd georganiseerd. Op zaterdag stappen 80 kinderen van 11 t/m 15 jaar op de fiets voor een parcours van 11 km richting Bergen aan Zee. Op zondag vindt de Egmond Mini Marathon plaats. Dit evenement voor kinderen van 6 t/m 13 jaar bestaat uit een uitdagend parcours van 1 km. Na de start bij Strandpaviljoen Bad Noord de Zeester loopt het parcours via de hoofdstrandopgang door naar de officiële finish van de Saucony Egmond Halve Marathon op de Boulevard Noord. Bij het strandpaviljoen kan ter plaatse nog worden ingeschreven (de start is vanaf 12.30 uur). Voor de Bike Shop Egmond Jeugdwedstrijd op zaterdag kan niet meer worden ingeschreven.

Toeschouwers

Om 12.30 uur klinkt het startschot voor AGU Egmond-Pier-Egmond vanaf de Boulevard Noord. Het parcours loopt over het strand via Castricum aan Zee naar de keerlus in Velsen Noord. Beiden zijn een uitstekende locatie voor toeschouwers om te komen kijken naar de spectaculaire wedstrijd.

Tijdens de Saucony Egmond Halve Marathon wordt er veel publiek verwacht in Egmond aan Zee. De start van de kwart marathon is om 10.25 uur en de halve marathon begint om 12.16 uur. Toeschouwers kunnen de lopers ook komen aanmoedigen bij de strandopgang in Castricum aan Zee of in de cheering zone op Camping Bakkum. Tussen 12.00 en 15.00 uur is hier livemuziek en verschillende foodtrucks zorgen voor een hapje en een drankje. Het is hier bovendien gemakkelijk parkeren.

Verkeersmaatregelen

Egmond aan Zee is op zaterdag toegankelijk voor autoverkeer, wel worden enkelen wegen afgesloten voor verkeer tussen 8.30 en 17.00 uur. Dit zijn de Sportlaan, Boulevard Noord, Boulevard Zuid en Boulevard de Vassy, Vuurtorenplein en noordzijde van de Watertorenweg. Op zondag is de badplaats tussen 8.00 en 18.00 uur wel afgesloten. Voor deelnemers en toeschouwers rijden er pendelbussen vanuit Heiloo en Alkmaar naar Egmond aan Zee. Van 8.30 tot 12.00 uur rijden de pendelbussen om de vijf minuten vanaf het Sportpaleis Alkmaar en P+R Bergermeer in Alkmaar en vanaf Winkelcentrum 't Loo, NS-Station Heiloo en zwembad Het Baafje in Heiloo. Een retourticket met de pendelbus is ter plaatse te koop voor € 5,00.

Meer informatie over de evenementen is te vinden op www.aguegmondpieregmond.nl en www.sauconyegmondhalvemarathon.nl.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant