Maaike toont een van haar heupworpen tijdens haar examen voor de 2e dan.
Maaike toont een van haar heupworpen tijdens haar examen voor de 2e dan. Foto: Fred Stevenson

Sportieve prestaties voor zussen Stevenson

Sport Heiloo

Afgelopen weekend wisten alle drie de zussen Stevenson een knappe sportieve prestatie neer te zetten.

Op zaterdag deed Maaike, de jongste van de drie zussen, met succes examen voor haar tweede dangraad judo. Samen met haar uke (valmaatje) Mick van den Heuvel had zij de laatste tijd veel tijd gestoken in de voorbereiding. Tijdens het 2e danexamen moest Maaike twee kata's laten zien. Dit waren het 'go-no-sen' kata, waarin het thema overnames is, en het 'katame-no-kata', ofwel het kata met grond technieken. Daarna moest zij nog een breed scala laten zien van wat zij beheerst aan staande worpen en grondtechnieken, waaronder houdgrepen, klemmen en verwurgingen. Als voorkeurstechniek bij de worpen toonde Maaike de hara-goshi (heupworp) op verschillende manieren en vanuit verschillende richtingen. Na afloop bleef er weinig meer te vragen over voor de examinatoren en kon zij worden gefeliciteerd met haar diploma. Uke Mick deed vervolgens met succes examen voor zijn eerste dan (zwarte band) waarbij Maaike zijn uke was.

Diezelfde dag behaalde Birgit Stevenson in Ahoy een zilveren medaille tijdens het NK medaille trampoline springen. Bij de dames klasse C wist zij samen met haar partner Michelle Driehuis na de verplichte oefening en een prima keuze oefening als tweede de finale ronde te bereiken. In de finale werd een keurige oefening gesprongen wat goed was voor het zilver op dit NK.

De dag erna stond oudste zus en judoka Karen Stevenson op de Grand Prix in Boedapest. Na de eerdere successen in de World Cup reeks, mocht zij nu aantreden op dit stevig bezette toernooi. De eerste partij won zij van Miranda Giambelli die Australië zal vertegenwoordigen in Rio. Halverwege de partij nam ze haar tegenstandster in een stevige houdgreep. De volgende ronde hield Karen goed stand tegen Kayla Harrison, de regerend Olympisch kampioene en huidige  nr.1 op de werelddranking. Ze wist goed partij te geven, maar belandde nu zelf na drie minuten toch in een houdgreep. De strijd om het brons werd vervolgens binnen anderhalve minuut beslist tegen de Franse Camara. Een aanval van Camara werd goed doorgestuurd waarna Karen haar tegenstandsster meteen in de houdgreep nam.  Hiermee was de eerste Grand Prix medaille voor Karen een feit. Het levert haar een flinke sprong voorwaarts op in de wereld ranking.

Tekst: Fred Stevenson

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant