Diversiteit op werk.
Diversiteit op werk. Foto: Pexels

Inclusiviteit op werk: praktische tips voor ondernemers

Nieuws

HEILOO - Je weet het misschien maar al te goed. Inclusiviteit op de werkplek is niet alleen een ethische verplichting. Het is vandaag de dag ook uitgegroeid tot een sleutelelement voor een productieve en gezonde werkomgeving. Want zorg je ervoor dat de inclusiviteit op werk helemaal in orde is? Het bevordert in dat geval de diversiteit, respecteert individuele verschillen en moedigt gelijke kansen aan voor alle medewerkers. Wel zo belangrijk natuurlijk. Als ondernemer zijn er verschillende praktische stappen die je kunt nemen om een inclusieve cultuur in je bedrijf te bevorderen. In dit blog lichten we er een paar voor je toe.

Het begint allemaal met het opstellen van een inclusief beleid

Als eerste kom je natuurlijk graag alles te weten over de inclusiviteit betekenis. Het zorgt ervoor dat iedere werknemer zich helemaal op zijn of haar gemak voelt. Daarom is het opstellen van een inclusief beleid een van de eerste stappen die je binnen het bedrijf moet zetten. Begin dus altijd met het ontwikkelen en implementeren van een inclusief beleid. Dit beleid geeft expliciet aan dat discriminatie, pesten en uitsluiting op basis van onder andere geslacht, ras, seksuele geaardheid, religie of handicap niet getolereerd worden. De volgende stap? Zorg ervoor dat dit beleid bekend is bij alle medewerkers.

Organiseer trainingen en workshops

Organiseer daarnaast ook tal van trainingen en workshops over inclusiviteit en diversiteit voor al je medewerkers. Dit heeft namelijk zo zijn voordelen. Het kan namelijk helpen om bewustzijn te creëren en vooroordelen te verminderen. Maar het kan ook een cultuur van respect en acceptatie bevorderen. Stimuleer een cultuur waarin alle medewerkers worden gerespecteerd en gewaardeerd. Dit kan onder meer door:

- Het vieren van verschillende culturele en religieuze feestdagen
- Het erkennen van prestaties
- Het aanmoedigen van samenwerking en teambuilding activiteiten

Luister naar het personeel en zorg voor een stukje toegankelijkheid op de werkvloer

Maar een stukje communicatie op de werkvloer is minstens zo belangrijk. Moedig open communicatie aan. Op deze manier kun je actief luisteren naar de ervaringen en zorgen van je medewerkers. Creëer ook een veilige ruimte om te werken. Hier voelt iedere medewerker zich vrij om hun gedachten en eventuele problemen te delen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een wekelijkse scrum of een maandelijks gesprek. Zorg ervoor dat je werkplek toegankelijk is voor mensen met een handicap. Maar ook dat eventuele aanpassingen of accommodaties worden gemaakt indien nodig. Je kunt daarbij denken aan fysieke toegankelijkheid, maar ook toegang tot technologie en andere hulpmiddelen die nodig zijn voor de dagelijkse werkzaamheden.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant