Foto: rtvnh.nl
Foto: rtvnh.nl

Dag Herdenken Geweldslachtoffers in Alkmaar indrukwekkend

Human Interest Heiloo

Zaterdag 24 september jl. hebben zo'n 300 nabestaanden van slachtoffers van zeer ernstig geweld hun dierbaren in de Grote Kerk van Alkmaar herdacht. Het is een emotionele herdenking geworden met gesproken woorden die ertoe deden. Met zang van diverse artiesten die een ieder tot in de diepste vezel raakte.

In de middag zagen Alkmaarders, die nippend aan een drankje op een terras zaten, een immens lang namenlint aan hen voorbij gaan. Een lint met 265 namen. Allen om het leven gebracht door tomeloos geweld. Namen die in de Kerk genoemd werden, door nabestaanden en o.a. door leden van de Tweede Kamer waaronder Mona Keijzer van het CDA.

Ademloos keek Alkmaar toe hoe onder andere de naam van Rob Bouwmeester aan hen voorbij trok. Zijn moeder Dhyan Duijn, woonachtig in Heiloo en zijn zus de Alkmaarse Mirjam Bouwmeester zijn beide mede-organisator van deze herdenkingsdag. Zij spraken van een indrukwekkende en tegelijkertijd emotionele dag.

Aan het einde van de tocht met het Lint hebben de zeer jonge nabestaanden Veerle en Yuri Meijer, een tegel mogen leggen op het Canadaplein nadat Jack Keijzer namens de organisatie de volgende woorden heeft uitgesproken:

Zo juist gelopen met een lang namenlint
Namen van onze dierbaren o.a. onze  mam en onze pap, onze broer, onze zus, onze partner en ons kind

Om het leven gebracht door geweld, doodslag of moord
Ongekend en ongehoord.

Wij hopen dat straks iedere Alkmaarder beseft en dit ook daadwerkelijk vindt
Dat "geweld eindigt, waar het respect begint".

Dagelijks zal de tegel gezien worden door de vele mensen die op het Canadaplein te vinden zijn.

Niet alleen de organisatie, maar alle nabestaanden hopen, dat door het lezen van de tekst op deze tegel "Geweld eindigt waar respect begint" iedereen gaat beseffen, dat gebruik van geweld niet alleen zinloos is, maar vooral dat de effecten van gebruik van geweld enorm zijn.

Als dit lukt, als is het fractioneel, dan zijn de slachtoffers niet helemaal voor niets gestorven.

Veerle en Yuri Meijer hebben de gedenktegel onthuld.
Foto: Carlo Stevering

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant