Jannie Baltus-Dekker met het gerestaureerde schilderij van haar vader. Voor Jannie Baltus-Dekker drie van haar vier kleinkinderen, Saar Ruigewaard, Poppy Baltus en Midas Baltus. Robin Langedijk was helaas verhinderd.
Jannie Baltus-Dekker met het gerestaureerde schilderij van haar vader. Voor Jannie Baltus-Dekker drie van haar vier kleinkinderen, Saar Ruigewaard, Poppy Baltus en Midas Baltus. Robin Langedijk was helaas verhinderd. STiP Fotografie

Verloren gewaand schilderij gerestaureerd

Historie Heiloo

HEILOO - Zaterdag vond in de Oudheidkamer de onthulling plaats van een verloren gewaand schilderij van plaatsgenoot en mede-oprichter van Tintoretto, Jan Dekker. Het schilderij dat enige tijd geleden in het bezit kwam van de Historische Vereniging Heiloo was nogal beschadigd en vuil. Daarom moest het gerestaureerd worden. Zaterdag was het zover, het gerestaureerde schilderij werd onthuld door de dochter van Jan Dekker, Jannie Baltus-Dekker.

Enige tijd geleden kwam het schilderij terecht bij Josta de Graaf-Gieltjes, het was gevonden op een zolder. Nadat Jannie Baltus-Dekker het schilderij herkende als een schilderij van haar vader, heeft Luuk van Raalte ervoor gezorgd dat het schilderij gerestaureerd kon worden. Hij nam contact op met Ateliers Nieuwpoort die het schilderij hebben gerestaureerd. Op het schilderij, dat naar alle waarschijnlijkheid in 1943/1944 geschilderd is, staat een boerderij.  De boerderij waar Jan Dekker in de oorlog ondergedoken heeft gezeten. Het zou de 'Boerderij van Frans' betreffen. Deze boerderij stond op de plaats waar nu Verzorgingshuis De Loet staat.

Echter in 2015 herkende de heer Vermeulen de boerderij op het schilderij, het was niet de 'Boerderij van Frans', maar de boerderij van zijn ouders. Deze boerderij heeft aan de Oosterzijweg, bij de Warmoezierslaan gestaan.

Naast dit schilderij zijn er meer dan tweehonderd schilderijen in bezit van de familie van Jan Dekker. Kleindochters Marjolein en Marjette zijn bezig om te kijken of zij de schilderijen tijdens de Kunstzesdaagse kunnen tentoonstellen. "Deze schilderijen verdienen het dat er met liefde naar gekeken wordt", aldus Marjolein en Marjette.

Tekst: Yvonne van Stiphout 

Het verloren gewaand schilderij van Jan Dekker is prachtig gerestaureerd.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant