Wim Daniëls.
Wim Daniëls. Aangeleverde foto

Wondere taalwereld van Wim Daniëls 'Hoe het vraagteken is ontstaan'

Cultuur Heiloo

HEILOO - Ongeveer honderdtwintig mensen genoten op 8 november in Bibliotheek Heiloo van een lezing door neerlandicus Wim Daniëls.

Hij nam de bezoekers moeiteloos mee in de wondere wereld van taal. Ook voor Daniëls had de avond verrassingen in petto. Zo zaten er twee personen uit zijn geboortedorp Aarle-Rixtel in de zaal en ook de zus van een vrouw op wier begrafenis hij heeft gesproken was aanwezig.

De directeur van de bibliotheek opende de avond. "Mijn vorige boek ging over de baarmoeder, dus ik stel er prijs op te worden ingeleid," grapte Daniëls. Vervolgens nam hij het publiek op een zeer leerzame en humoristische wijze mee naar zijn Brabantse jeugd en vertelde hij hoe zijn interesse voor taal is ontstaan. Hij liet onder meer zien hoe woorden een verrassende herkomst hebben en legde uit hoe bijvoorbeeld de kleine letters en het vraagteken zijn ontstaan. Na de pauze kwam het accent meer te liggen op zijn nieuwste boek 'De lagere school'. Ook hierover vertelde hij zo aanstekelijk dat boekhandel Bruna, die met een boekentafel aanwezig was, na afloop van de lezing een flink aantal exemplaren wist te verkopen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant