Een scène uit 'Die lustige Witwe' door de Heilooër Operette Vereniging.
Een scène uit 'Die lustige Witwe' door de Heilooër Operette Vereniging.

Rijke weduwe redt vaderland bij Heilooër Operette Vereniging

Cultuur Heiloo

Ademloos en vol bewondering luisterde het publiek afgelopen weekend in Theater De Beun naar het wereldberoemde Viljalied van de vrolijke weduwe, Hanna Glawari, ontroerend mooi vertolkt door sopraan Linda Hogerheyde.

De rijke weduwe geniet met volle teugen van het Franse (nacht-)leven, maar kan haar dierbare vaderland in de Balkan niet vergeten. Met dit lied en andere prachtige nummers, zoals Graaf Danilo's 'Dan ga ik naar Maxim' is Die lustige Witwe een absoluut hoogtepunt in de geschiedenis van de operette. De Heilooër Operette Vereniging (HOV), die dit jaar 65 jaar bestaat, maakte de verwachtingen méér dan waar. In een vlotte, hilarische voorstelling schitterden koor en solisten in deze beroemde operette van de Hongaars-Oostenrijkse componist, Franz Lehár. Door zijn muzikale aanpak wordt hij ook wel de 'de Puccini van de operette' genoemd.

De HOV-productie blonk uit door zijn kleurrijke kostuums en inventief geënsceneerd decor, dat het publiek menig open doekje ontlokte. In het verhaal gaat het erom de miljoenen van de weduwe te behouden voor het vaderland, desnoods door haar te koppelen aan de charmante versierder en landgenoot, Graaf Danilo, sterk neergezet door Joop Wesseling. Frits Hogerheyde zorgde als Baron Zeta (arrangeur van het huwelijk) voor vrolijke verwikkelingen, evenals het sprankelende sopraan-tenor duo, Ingeborg Oud en Reinout Eeckhout. Voor een vlotte verrassing zorgden zes wervelende en dansende 'grisettes', die zó afkomstig leken uit het Parijse 'Maxim' en de komische spreekrol van Ben Eppinga (tevens regisseur) als klerk van de baron. Dirigent Wim Noteboom leidde met strakke hand solisten, koor en orkest 't Zaanse, waardoor ook muzikaal een hoog niveau werd bereikt.

Voor a.s. weekend zijn nog enkele kaarten beschikbaar. THEATER DE BEUN, HEILOO: 18 (20.15 uur) & 19 (14.00 uur) februari a.s. Kaarten via www.hov-heiloo.nl of T 072 515 3070

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant