Afbeelding

Apollo Ensemble komt met 'Het hoofd van Haydn' naar Heiloo

Cultuur Heiloo

HEILOO - Het Apollo Ensemble viert zaterdag 18 februari in de Witte Kerk in Heiloo zijn vijfentwintigjarig bestaan met een jubileumconcert en de presentatie van de cd 'Het hoofd van Haydn'. Het 45 minuten durende concert maakt deel uit van een landelijk tournee en is speciaal bedoeld voor kinderen samen met volwassenen.

Het album wordt uitgebracht in combinatie met de gelijknamige roman van Theun de Vries, die speciaal voor deze gelegenheid in een beperkte oplage opnieuw wordt uitgegeven. Het Apollo Ensemble speelt, naast werken van Joseph Haydn, samen met fortepianiste Marion Boshuizen onder meer het negende pianoconcert van Mozart. Op de cd staan Haydns Symfonie nr. 26, Symfonie nr. 44 (Trauer Symfonie) en Symfonie nr. 49. "Deze sublieme symfonieën uit zijn vroege periode vormen de basis voor al zijn latere werken. Ook componisten als Beethoven en Mozart hebben zich er door laten inspireren", vertelt Thomas Oltheten, fagottist en oprichter van het Apollo Ensemble. "Er zit een enorme drive in. Emoties en gevoelens volgen elkaar in hoog tempo op. Van lieflijk en teder tot stormachtig en wanhopig. Het langzame deel van de Trauer Symfonie gaat over de schoonheid van het leven en de onafwendbaarheid van de dood. Maar ook over het cyclische dat altijd maar voortduurt. Als ik Haydn speel, dan voel ik me deel van een groter geheel."

Hoofd gestolen
Haydn, doorgaans kritisch over zijn eigen composities, voelde zich zo verbonden met de Trauer Symfonie dat hij wilde dat het op zijn eigen begrafenis uitgevoerd zou worden. Echter toen de Oostenrijkse componist in 1809 overleed viel Napoleon Wenen binnen en werd Haydn overhaast begraven zonder zijn geliefde werk. Ook toen hij jaren later een officiële herbegrafenis kreeg werd zijn laatste wens niet vervuld. Wel bleek toen zijn hoofd te zijn gestolen. Dit beroemde verhaal inspireerde schrijver Theun de Vries in 1988 tot het schrijven van de historische thriller 'Het hoofd van Haydn', over het onderzoek naar de verdwijning. De Vries, overleden in 2005, is vooral bekend geworden met zijn boek 'Het meisje met het rode haar'. Thomas Oltheten: "Met de cd en het boek willen wij een eerbetoon brengen aan de componist die al vijfentwintig jaar lang van zeer grote betekenis voor ons is: Franz Joseph Haydn."

Toonaangevend
Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het ensemble, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek en is in vijfentwintig jaar uitgegroeid tot een internationaal toonaangevend muziekgezelschap. Het jubileumconcert van Het Apollo Ensemble in de Witte Kerk in Heiloo begint zaterdag 18 februari om 16.00 uur. Het adres: Heerenweg 32. Voor tickets en informatie, zie www.apollo-ensemble.nl.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant