Laat u overweldigen door de grootste en schoonste burcht van Holland in Huys Egmond (Foto: Historisch Egmond)
Laat u overweldigen door de grootste en schoonste burcht van Holland in Huys Egmond (Foto: Historisch Egmond)

Burcht Huys Egmont opent haar deuren

Cultuur Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF - Huys Egmont, het nieuwe bezoekerscentrum in het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef, opent zaterdag 14 januari voor de eerste keer haar deuren. U bent vanaf 12.00 uur welkom in het voormalig schooltje en raadhuis tegenover de Slotfundamenten aan de Slotweg.

Vrijwilligers van Stichting Historisch Egmond verbouwden de afgelopen maanden het voormalig Historisch Informatiecentrum volledig tot gezellig bezoekerscentrum. Je kunt er van alles vinden over de eens zo machtige familie Van Egmond en hun stamslot, het Slot op den Hoef. Het indrukwekkende kasteel werd geroemd als de grootste en schoonste burcht van Holland. Naast deze boeiende - door Jos Hof samengestelde - expositie zijn er twee zalen ingericht met wisselexposities: Zo kunt u deze winter alles te weten komen over de schilders van de Egmondse School en hangen er prachtige tekeningen van het kasteel, gemaakt door kinderen van de Sint Jozefschool en de Boswaidschool.

Zaal twee is ingericht voor het houden van lezingen, presentaties en filmvertoningen en deze zaal alléén is al een bezoek aan Huys Egmont waard. Volgens de organisatie "is er geen andere plek ter wereld waar u zo'n grote en mooie weergave van het Slot op den Hoef kunt vinden." Maar liefst eenentwintig vierkante meter kasteel zorgt ervoor dat Egmond na vierhonderdvierenveertig jaar eindelijk haar grootste en schoonste burcht terug heeft.

Informeren en ontmoeten
Huys Egmont is zowel een informatiepunt voor toeristen en passanten als een ontmoetingsplek voor bewoners. Hier kunt u rustig even bijkomen, wat kletsen of even wat lezen en genieten van het geweldige uitzicht over de slotfundamenten en de Slotkapel. Aangesloten op alle bestaande fiets-, wandel- en kanoroutes is het centrum een welkome aanvulling op het toeristisch aanbod in de gemeente Bergen.

Huys Egmont is ieder weekend van 14.00 uur tot 17.00 uur geopend, maar ook doordeweeks kunt u er regelmatig terecht. Ziet u de vlaggen buiten hangen? Loop dan gerust even naar binnen en geniet van de indrukwekkende historie van het Slotkwartier of van een lekker kopje koffie. Voor meer informatie en de actuele agenda kijkt u op www.huysegmont.nl.

Geniet in alle rust van het prachtige zicht op de slotfundamenten en slotkapel (Foto: Historisch Egmond)
Huys Egmont biedt bezoekers de nodige informatie over het kasteel en haar bewoners (Foto: Historisch Egmond)

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant