Afbeelding

Eerste CoderDojo in de Bibliotheek Heiloo een groot succes

Cultuur Heiloo

HEILOO - Kinderen leerden woensdag in de Bibliotheek Heiloo programmeren. Verantwoordelijk hiervoor is CoderDojo. Dit is een non-profitbeweging die wereldwijd gratis bijeenkomsten organiseert voor jongeren van zeven tot zeventien jaar om in clubverband te leren programmeren. CoderDojo heeft een snel groeiend netwerk van leden en vrijwilligers wereldwijd. Ook heeft het maar één regel: 'Above all: be cool!'. Jaloers gedrag, pesten, liegen, bluffen en andermans tijd verspillen is níet cool.

Donderdag stond de eerste CoderDojo in het teken van Scratch. Scratch is een object-georiënteerde visuele programmeertaal. De taal is geschikt voor het maken van visualisaties zoals interactieve verhalen, animaties, spellen, muziek en kunst en richt zich speciaal op jonge mensen vanaf 8 jaar. Of je nou een beginner of een expert was, samen kwamen de kinderen er altijd uit.  CoderDojo is een initiatief van Bibliotheek Heiloo en Bibliotheek Langedijk. Het bedrijf Specialist in Websites (Martijn en Roy) en Jongerenwerk Heiloo (Maarten) ondersteunden deze middag. Ook vrijwilligers Tom en Dirk Jan droegen hun steentje bij.

Langzaam stroomde de zaal van Bibliotheek Heiloo vol met ouders, opa's, oma's en kinderen. Bijna iedereen had zijn eigen laptop mee en anders kon diegene een laptop van de Bibliotheek gebruiken. De kinderen luisterden eerst aandachtig naar een toespraak die werd gehouden door Bibliotheek Heiloo en ze gingen daarna snel aan de slag. Alhoewel de verschillen in hun Scratch kennis duidelijk zichtbaar waren, was het een mooi geheel. De kinderen hielpen elkaar of kregen hulp aangeboden. Er werd naast veel gelachen toch serieus gewerkt. Aan het einde van de middag lieten de kinderen trots aan elkaar zien wat ze gemaakt hadden. Met hun laptops waarop hun Scratch meesterwerk stond, verlieten de alle kinderen met een glimlach de bibliotheek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant