Afbeelding

Outsiderkunst in galerie De Kapberg

Cultuur Egmond aan den Hoef

Outsider (buitenstaander) is een verkeerd woord. Toch heeft de wereld de naam outsiderkunst bedacht om aan te geven dat we met bijzondere kunstenaars te maken hebben. Voor het eerst in Nederland vinden in verschillende musea, kunstlocaties en galeries activiteiten en exposities plaats zodat een groot publiek kan kennismaken met 'Outsider Kunst'. Als we zien wat ze maken kunnen ze voor ons elke vergelijking aan met de 'echte' kunstenaars. Waarom zou De Kapberg dan ook niet af en toe hun werk willen laten zien? We zien in de komende weken werk van mensen van Feniks en Artiance. Het is heel spontaan werk, vaak in heldere kleuren. Je wordt er blij van!

Keramiekatelier Feniks is een pottenbakkerij en grafische werkplaats met een winkel in het hartje van Schoorl. Daar worden keramiek, lino's en kaarsen verkocht. Het keramiek wordt vervaardigd in het atelier door mensen met een beperking. Zij maken bijzonder gebruikskeramiek met een kunstzinnige uitstraling. Feniks maakt onderdeel uit van Scorlewald in Schoorl. Er zijn kunstwerken gemaakt door o.a. Kevin, Merel, Marja, Alma en Ramona. Ook zijn er kunstwerken die door meerdere deelnemers van Feniks zijn gemaakt.

Artiance Speciaal is een vierjarige kunstscholing/dagbesteding bestemd voor verschillende doelgroepen: jongeren vanaf 18 jaar, die moeilijk lerend zijn en jongeren vanaf 18 jaar met autisme. De scholing is een onderdeel van Artiance, Centrum voor de Kunsten in Alkmaar. Diverse beeldende technieken zoals schilderen, fotografie, beeldhouwen, grafiek en keramiek komen aan bod, maar ook besteden ze aandacht aan jezelf presenteren, samenwerken en zelfstandig in een atelier werken. Het uitgangspunt van Artiance Speciaal is dat mensen met een beperking binnen de samenleving gezien en gehoord mogen worden. Op reguliere kunstopleidingen ontbreekt het de docenten aan tijd en deskundigheid om hen te begeleiden. Daarbij zijn de eisen van presteren te hoog en de groepen vaak te groot. We zien in de Kapberg het werk van Ruben,Judith, Cor, Alex, Saskia, Marius, Merel, Rick, Dunja en Max. Het zijn vooral schilderijen: aandachtig gemaakt, heel herkenbaar en met prachtige kleuren.

De tentoonstelling is te zien van 11 november tot en met 11 december op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 13 november om 15.00 uur.

Wie meer wil zien van de galerie: www.galeriedekapberg.nl.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant