Icoon van Heiloo, het markante witte kerkje
Icoon van Heiloo, het markante witte kerkje

Iconen en symbolen bezoeken in Heiloo tijdens Open Monumentenweekend

Cultuur Heiloo

Op zaterdag 10 en zondag 11 september is het Open Monumentenweekend. Veel monumenten openen hun deuren en er zijn allerlei extra activiteiten georganiseerd zoals wichelroede lopen en lezingen over het Oer-IJ. Het thema dit jaar is 'iconen en symbolen' met extra aandacht voor hét icoon van Heiloo 'de Witte Kerk'.

Start Open Monumentenweekend
Wethouder Rob Opdam opent het weekend op zaterdag 10 september om 10.00 uur bij de Witte kerk. Na een feestelijke ontvangst zal hij een nieuw informatiebord over de geschiedenis van de kerk onthullen. Muzikale klanken van het duo Frits Sandkuijl en Horst Hansen zijn tijdens de opening (en ook later die dag) te horen.

Wichelroede lopen in de Witte kerk
De Witte kerk is een geliefd oord voor wichelroedelopers, omdat midden in de kerk sprake is van verhoogde energie. Een wichelroede toont deze energie aan. Onder leiding van ervaren wichelroedelopers kunnen bezoekers zelf aan de slag met een wichelroede en meer horen over de achtergrond van dit fenomeen.

Ook kan men in de kerk kijken naar de film "De kracht in Heiloo". Deze film van Thea Rotteveel gaat over spirituele plekken in Heiloo, symbolen en iconen. De film is ook te zien in de Oudheidkamer van de Vereniging Oud Heiloo en bij Baduhenna (GGZ-terrein).

Veilingklok terug in de Oudheidkamer
In de Oudheidkamer is een belangrijk icoon van de vroegere tuinbouw en van het veilingwezen te bezichtigen: de veilingklok. Deze draaide voor de oorlog in Heiloo op volle toeren in het inmiddels gesloopte veilinggebouw nabij het station. De klok is begin dit jaar door de Historische Vereniging Oud Heiloo terug gebracht naar Heiloo en gerestaureerd, nadat deze langere tijd in Limmen in gebruik en later opgeslagen was.

Aandacht voor het Oer-IJ-gebied
Op zaterdag 10 en zondag 11 september houdt landschapskenner Lia Vriend een lezing over het Oer IJ-gebied. Zij vertelt hoe belangrijk deze waterloop voor de ontstaansgeschiedenis van ons gebied en de vorming van het landschap is geweest. Zaterdag kunt u voor de lezing terecht bij Baduhenna (in het hoofdgebouw van Willibrord) en zondag bij de Vereniging Oud Heiloo (Bergeonstraat 30), bij beide is de aanvang van de lezing om 16.00 uur.

Verder ook aandacht voor het thema Oer-IJ in:

· Castricum: zaterdag 10 september. 10.00 - 12.30 uur, fietstocht, start Westerplein voor Huis van Hilde

· Limmen: zondag 11 september 13.00 uur en 14.00 uur, een korte wandeling van ¾ uur, start Museale hoek (Zuidkerkenlaan – hoek Schoolweg).

· Uitgeest: zaterdag 10 en zondag 11 september 13.00 - 16.00 uur, fietstocht, start bij het Regthuisplein.Voor Uitgeest graag aanmelden bij: hnool@hotmail.com onder vermelding van naam en telefoonnummer. Er kunnen maximaal 15 deelnemers per keer mee.

Symbolen op bedevaartterrein Onze Lieve Vrouw ter Nood
Zowel op zaterdag als op zondag zijn er rondleidingen in het bedevaartpark Onze Lieve Vrouw ter Nood met al zijn Rooms-katholieke symbolen. Herma Out vertelt meer over de bijzondere bouwwerken op het terrein en de waterput met 'geneeskrachtig' water. Het terrein dat zijn oorsprong vindt in de 15e eeuw is de enige bedevaartplaats boven het IJ en alleen al om die reden een icoon in onze provincie.

Cultuurkoepel, GGZ en festival
De voormalige Willibrordusstichting is het icoon van de geestelijke gezondheidszorg in Heiloo. In de Cultuurkoepel, het museum, de binnentuin, de Trog en de Strandwal zijn tal van activiteiten. Daarnaast vindt tijdens het monumentenweekend het festival 'Willibrordus draait door' plaats. Het festival start op vrijdagavond 9 september en heeft een programma met veel muziek, theater, workshops, verhalen en beeldende kunst. Dit alles met een knipoog naar de psychiatrie.

Informatiebrochure
Er is een brochure waarin alle opengestelde monumenten en activiteiten in Heiloo en de regio staan vermeld. De brochure is verkrijgbaar bij de balie van de gemeente en bij de bibliotheek. Zie voor het verdere programma: www.openmonumentendag.nl/gemeente/heiloo/

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant