The Re-Cyclists.
The Re-Cyclists. Foto: STiP Fotografie

SuperSchoon Festival: alles is herbruikbaar

Algemeen

Zondag 23 september vond aan de Ypesteinerlaan het SuperSchoon Festival plaats. In de stromende regen openende wethouder Rob Opdam het festival. Onder het genot van een hapje, een drankje en livemuziek konden bezoekers zich laten informeren over duurzame en lokale producten.

Vanwege het weer geen openlucht editie maar overdekt, geen stormbaan, maar wel een klein overdekt springkussen. Verder in het overdekte gedeelte verschillende kraampjes met lokale en duurzame producten. Kinderen konden zich laten schminken of ze konden lekker in een boekje lezen. Voor de innerlijke mens werd ook gezorgd, zo waren er (heel toepasselijk op deze regenachtige dag) herfstpannenkoekjes of een kop warme soep. Voor vermaak werd ook gezorgd. Zo was er een optreden van All the King's Daughters en Yorick van Norden. Voor kinderen was er een kindertheater ingericht waar zij naar Kabouter Zibbedeus konden kijken. The Re-Cyclists trokken met hun optreden veel aandacht, al waren sommige peuters en kleuters wel een beetje bang.

Het festival wilde de bezoekers vooral op een positieve manier inspireren voor een duurzamere levensstijl. Zo leerden kinderen spelenderwijs over het voorkomen van zwerfafval en ouders konden zich laten informeren over duurzame en lokale producten.

Wethouder Rob Opdam vertelde bij de opening dat Heiloo goed op weg is met het recyclen van afval. Rob Opdam: "Er is nog weinig zwerfafval in het dorp te vinden. En er is een toenemende belangstelling bij inwoners om vrijwillig een bijdrage leveren aan het opruimen van het zwerfafval. Bijna alles is herbruikbaar. Ieder huishouden zou, indien men alles gescheiden op de juiste plaats inlevert, eens in de paar weken een klein zakje afval overhouden wat niet te recyclen is." De wethouder gaf als voorbeeld het recyclen van een boek dat uitgelezen is. Dit kan worden ingeleverd bij, bijvoorbeeld, een kringloopwinkel. Zo kan iemand anders er weer plezier aan beleven. Maar ook apparaten die stuk zijn kunnen ingeleverd worden en dan kunnen daar weer onderdelen uit gehaald worden om bijvoorbeeld andere apparaten met die onderdelen te repareren.

Tijdens het festival konden bezoekers even heerlijk onderuit gezakt zitten op banken uit de kringloopwinkel. Maar ook de tafels, vloerkleden en boeken, om even in de lezen, waren allemaal 'tweedehands.'

Tekst: Yvonne van Stiphout 

Toepasselijk bij dit regenachtige herfstweer.
Even 'chillen' op een gerecyclede bank.
Warme koffie voor de innerlijke mens.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant