Afbeelding
Foto: Esther Belleman

Zonnepanelen voor Radboudschool

Algemeen

HEILOO -  Op maandag 25 juni is gestart met werkzaamheden om 24 zonnepanelen op het dak van de Radboudschool aan het Slimpad in Heiloo te plaatsen. 

Initiatiefnemer is Martijn Smit, die in de zomer van 2017 in Seattle een training volgde bij Al Gore. Na die training realiseerde hij zich dat het er slechter voor staat met het klimaat, dan hij had gedacht. Maar ook, dat er oplossingen zijn om positieve veranderingen te bewerkstelligen. Ook als individu kun je al veel doen. Martijn zocht contact met schooldirecteur Loek Settels en vroeg hem: "Wat kunnen we doen om de school te verduurzamen?". Er werd contact gezocht met Stichting Blosse, waar de school onderdeel vanuit maakt, en met elkaar zijn de mogelijkheden bekeken. 

Het resultaat mag er zijn, er worden 24 zonnepanelen geplaatst op één van de daken van de school. De ligging van de school in de boomrijke omgeving, maakt dat niet alle daken geschikt zijn voor zonnepanelen. De panelen op dit dak zijn echter voldoende om toch rendabel te zijn. Naar verwachting zullen de panelen jaarlijks tussen de 6.000 en 7.000 kWh opleveren. Een gemiddeld huishouden verbruikt zo'n 3.000 kWh per jaar.

Martijn Smit heeft zich eveneens hard gemaakt voor een project dat begin 2019 binnen de school wordt gelanceerd: de Energy Challenge. Dit is een onderwijscompetitie waar gedrag en techniek samenkomen en jongeren het verschil maken. Jongeren in het basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op school en omgeving. Leerlingen maken kennis met de wereld van energie, techniek en duurzaamheid. "Een mooie manier om de leerlingen op een educatieve manier te betrekken bij het verduurzamen van de school", aldus Martijn. 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant