Gurie Ruiter-van Kessel, burgemeester Hans Romeyn en Arie Ruiter.
Gurie Ruiter-van Kessel, burgemeester Hans Romeyn en Arie Ruiter. STiP Fotografie

Een voorbeeld voor de kinderen

Algemeen Heiloo

HEILOO - Woensdag 23 mei was het zestig jaar geleden dat Arie en Gurie Ruiter-van Kessel in het huwelijksbootje stapten. Natuurlijk kwam burgmeester Hans Romeyn het echtpaar feliciteren.

Arie Ruiter (84), is geboren in Egmond-Binnen en komt uit een gezin met dertien kinderen. In 1938 verhuisde hij naar Heiloo. Gurie Ruiter (82), is geboren in Limmen en komt uit een gezin met zes kinderen. Het echtpaar heeft elkaar leren kennen via de kerk. En in 1952, bij de Castricummer kermis heeft Arie zijn Gurie gevraagd. Na vijfeneenhalf jaar verkering zijn ze getrouwd en sinds augustus 1958 wonen ze in hun huis aan de Oosterzijweg. 

Arie is als monteur bankwerker begonnen bij een neef die een garage en fietsenwinkel had. Na zijn diensttijd heeft hij gewerkt bij Forbo in Krommenie. Maar om toch wat dichter bij huis te kunnen werken besloot hij als werkleider bij de Willibrord aan de gang te gaan. Na een omscholingsproject heeft hij de laatste twintig jaar van zijn arbeidsjaren gewerkt als arbeidstherapeut bij de Willibrord.

Gurie is na haar trouwen gestopt met werken en heeft zo de opvoeding van de kinderen en het huishouden op zich genomen. Heerlijk vond Gurie dat. Toen, maar nu nog steeds is zij het liefst thuis. Zelfs vakantie hoeft van haar niet. Gurie weet nog dat de allereerste vakantie een gewonnen vakantie naar Londen was. Omdat ze liever thuis bleef heeft ze zelfs geprobeerd om de reis om te ruilen voor een tuinstoel. Iets wat niet lukte en zo vertrok het echtpaar toch naar Londen. Het was best leuk maar de thuiskomst was voor Gurie nog leuker, oost-west, thuis best.

Arie zwemt en biljart graag en ook Gurie zwemt nog steeds haar baantjes bij zwembad Loos. Niet dat ze het zwemmen leuk vindt maar wel de groep en de gezelligheid. "De groep waarin ik zwem is al jarenlang dezelfde, dat is zo gezellig en daarom stop ik niet", aldus Gurie.

Het echtpaar heeft vier kinderen, acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Natuurlijk waren die allemaal op het feest. Voor hun zestigste huwelijksdag heeft het echtpaar een boot afgehuurd en heeft men een vaartocht gemaakt vanuit Akersloot tot voorbij de Zaanse Schans en terug naar Spijkerboor.

En voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen wil het echtpaar een 'voorbeeld zijn', een voorbeeld hoe met elkaar om te gaan, om zo tot een huwelijk te komen van zestig jaar. "En we hopen het nog even vol te houden", aldus Gurie Ruiter.

Tekst: Yvonne van Stiphout 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant