Het echtpaar Bonnewit herenigt met hun zonen Nico en Lodewijk.
Het echtpaar Bonnewit herenigt met hun zonen Nico en Lodewijk. STiP Fotografie

Onthulling gedenksteen voor echtpaar Bonnewit

Algemeen Heiloo

HEILOO - Onder grote belangstelling is vrijdag een gedenksteen aan de Spoorlaan 4 geplaatst voor het echtpaar Bonnewit. Burgemeester Hans Romeyn, wethouder Rob Opdam en de overige genodigden zagen hoe Anja van Snellingberg-van Lieshout de gedenksteen onthulde. Anja is de kleindochter van de onderduikvader van het echtpaar Bonnewit in de oorlog.

Familie Bonnewit

En zo is de familie Bonnewit weer herenigd. Vorig jaar heeft de Duitse kunstenaar Gunter Demnig al twee Stolpersteine voor de jongens Bonnewit geplaatst aan de Spoorlaan: Nico zes jaar en Lodewijk drie jaar jong. Zij hebben de oorlog niet overleefd. Hun ouders, die eerst bij de familie Roest en tenslotte bij de familie Van Lieshout aan de Spoorlaan ondergedoken waren, overleefden de oorlog wel. Het echtpaar wist destijds dat hun kinderen verraden en afgevoerd waren.

Het comité Stolpersteine Heiloo vond het een onverdraaglijke gedachte dat het gezin, zelfs anno 2018, nog steeds niet herenigd was. Zij hebben daarom een mooie steen laten maken voor het echtpaar. Door deze op 4 mei naast de al aanwezige stenen voor Nico en Lodewijk te plaatsen, wordt het gezin in de ogen van het comité weer herenigd.

Stolpersteine

Heiloo heeft na 4 mei éénentwintig Stolpersteine en één gedenksteen. Stolpersteine - ook wel struikelstenen genoemd -, worden in het plaveisel geplaatst bij het laatst bekende adres van joodse families die in de oorlog in concentratiekampen zijn omgekomen. Een Stolperstein bestaat uit een messing plaatje waarop de naam, geboortedatum en de datum van overlijden van de betreffende joodse persoon is gestanst. Gunther Demnig heeft als bedenker van dit concept bepaald dat alleen stenen die door hem persoonlijk zijn geplaatst, de naam 'Stolpersteine' mogen dragen. Omdat de handeling op 4 mei niet door Gunther Demnig werd uitgevoerd, wordt de steen dus ook expliciet niet zo genoemd. Daarbij komt ook dat het echtpaar Bonnewit niet in de oorlog omgekomen is. Na de oorlog heeft het echtpaar nog jaren in Heiloo gewoond.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Anja van Snellingberg-van Lieshout onthult de gedenksteen.
Anja van Snellingberg-van Lieshout
bij de gedenksteen en de Stolpersteine voor het huis aan de Spoorlaan 4.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant