Afbeelding
Foto: aangeleverd door Mantelzorgcentrum.

Oprichter jubilerend Mantelzorgcentrum ontvangt lintje

Algemeen Heiloo

Truus Oud, oprichter van het Mantelzorgcentrum, ontving donderdag 26 april een Koninklijke Onderscheiding voor haar inzet voor mantelzorgers. Tien jaar geleden zette zij het Mantelzorgcentrum op, het 10-jarig jubileum werd onlangs nog gevierd in Podium Victorie in Alkmaar.

Truus was in de jaren '90 al bezig met het ontwikkelen van de functie Mantelzorgmakelaar. Truus: "Ik zag dat als een andere en meer professionele aanpak om mantelzorgers te ondersteunen. Vooral de werkenden die zorgden én werken en misschien ook nog wel een gezin hadden of andere taken te vervullen hadden."

Mantelzorgcentrum

Truus bleef zich sterk maken voor de mantelzorger. Dankzij steun van verschillende personen en instanties werd in 2008 het Mantelzorgcentrum opgericht. Truus: "Het was een moeilijk gevecht in die begintijd om te blijven bestaan, zowel financieel als de gunfactor: beiden waren er niet. Er was in de beginjaren van de Wmo simpelweg geen beleid gemaakt."

Mantelzorger

De belangrijkste reden om toch door te gaan was voor Truus de mantelzorger. "Ik was al jaren diep onder de indruk van hun zorgtaken, het regelen van veel zaken in een voor velen onrustige tijd. Ook de diversiteit van de groep, van jong tot oud met allemaal hun eigen verhaal heeft mij tot de dag van vandaag geïntrigeerd en heeft gezorgd voor de drive om het zo goed mogelijk te doen."

Unieke organisatie

Nu, tien jaar later, is het gevecht nog niet voorbij. Truus: "We zijn in 10 jaar met vallen en opstaan een unieke organisatie geworden die er mag zijn: nu met een beetje meer geld dan in het begin en met iets meer gunfactor dan 10 jaar geleden, maar het 'gevecht' is gebleven." Truus heeft dan ook maar een simpele wens: "Eén professionele plek waar mantelzorgers een beroep op kunnen doen. Voor iedereen wens ik eigenlijk hetzelfde, want: je was, bent of wordt mantelzorger; daarom wens ik ons allemaal een mooie, goede toekomst, zeker voor de periode dat u mantelzorger bent."

Mantelzorgcentrum

Het Mantelzorgcentrum is hét expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Den Helder. Onze belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen blijven geven en daar zelf gezond bij blijven.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant