Ondertekening van de overeenkomst 'Bibliotheek op School' op de Elckerlyc.
Vlnr. Anouk Vennik, waarnemend directeur Springschans, Jouri Horsthuis, directeur Elckerlyc, Jeanette Braam, directeur Bibliotheek Heiloo, wethouder Elly Beens.
Ondertekening van de overeenkomst 'Bibliotheek op School' op de Elckerlyc. Vlnr. Anouk Vennik, waarnemend directeur Springschans, Jouri Horsthuis, directeur Elckerlyc, Jeanette Braam, directeur Bibliotheek Heiloo, wethouder Elly Beens. STiP Fotografie

Samenwerking Elckerlyc, Springschans en de Bibliotheek

Algemeen Heiloo

HEILOO - Op donderdag 26 april ondertekenden Anouk Vennik, waarnemend directeur van de OBS Springschans, en Jouri Horsthuis, directeur van basisschool de Elckerlyc, een overeenkomst met Bibliotheek Heiloo, om samen te gaan werken aan twee prachtige schoolbibliotheken. Dit om kinderen vooral te stimuleren om meer te lezen, en zo aan hun taalontwikkeling te werken. Samen proberen de scholen en de bibliotheek de taalachterstanden weg te werken.

Bijna dagelijks valt er wel iets te horen of te lezen over het feit dat goed kunnen lezen en schrijven steeds minder wordt. Dat is een problematische ontwikkeling die vraagt om een intensivering van leesbevordering en daarom ook een intensivering van de samenwerking tussen de school en de bibliotheek. Ook de landelijke overheid en de gemeente zien hier het belang van in. Daarom is er een landelijk concept ontwikkelt dat heet de 'Bibliotheek op school', onderdeel van 'Tel mee met Taal'. Vantuit OCW ontvangen scholen en de bibliotheek een stimuleringssubsidie en ook de gemeente heeft een project ontwikkeld en subsidie hiervoor beschikbaar gesteld. Deze regeling heet' Impuls kwaliteitsverbetering taalonderwijs primair onderwijs'.

In het programma de 'Bibliotheek op School', werken bibliotheken en scholen structureel samen aan de taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Met het tekenen van dit contract gaan school en bibliotheek een meerjarige samenwerking aan rondom lezen en mediawijsheid. Deze samenwerking is geborgd in het beleid van zowel school als bibliotheek. In dit contract staan afspraken over het dienstenpakket, zoals: een actueel gevarieerde collectie in de school zorgt voor een verrijking van het leesonderwijs. Boeken en andere materialen mogen net als bij de bibliotheek door de kinderen mee naar huis genomen worden.

Vanuit de Bibliotheek Heiloo ondersteunt een professionele leesconsulent de leescoördinator en het team van de school. Daarnaast helpt een digitaal uitleensysteem de school bij het zoeken en registeren van boeken, het stimuleren van lezen, het bijhouden van de leeshistorie en het vinden van betrouwbare informatie.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant