Afbeelding
Foto: Pixabay

Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo steunen strijd tegen zwerfafval

Algemeen Regio

REGIO - Nog veel te veel verpakkingen belanden naast de vuilnisbak. Daarom sluiten de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo zich aan bij de Statiegeldalliantie, die het Rijk oproept om statiegeld in te voeren op kleine flesjes en blikjes.

Inmiddels hebben meer dan 200 gemeenten, organisaties en bedrijven in Nederland en België zich verenigd in de Statiegeldalliantie. Deze wil een signaal afgeven aan de landelijke overheid en oproepen tot het invoeren van statiegeld. De Tweede Kamer bespreekt 15 maart de statiegeldkwestie.

Gevolgen zwerfvuil
Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo'n 40% van het zwerfafval. Dat leidt tot vervuilde straten en natuur en veel dierenleed. Koeien en andere landdieren worden ziek van stukjes plastic in hun voedsel en overlijden daar soms aan. Ook belandt veel zwerfafval uiteindelijk in zee en wordt onderdeel van de plastic soep. De drijvende vuilnisbelt in de oceanen die veel schade toebrengt aan vissen en vogels.

Kosten en baten
Het zwerfvuil levert in Nederland opgeteld een kostenpost van zo'n 250 miljoen euro per jaar op. Desondanks blijven straten, stranden en natuurgebieden vervuild met zwerfafval. Met statiegeld zal veel minder van dit afval bij het zwerfvuil belanden; tot wel 90% minder, zo is berekend. Inzamelen via statiegeld heeft bovendien als voordeel dat het materiaal goed kan worden hergebruikt. Zo hoeft het niet in de verbrandingsoven te eindigen.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant