Wethouders Fred Dellemijn plant de laatste boom in Het Oosterzand.
Wethouders Fred Dellemijn plant de laatste boom in Het Oosterzand. Foto: STiP Fotografie

Laatste boom geplant in Het Oosterzand

Algemeen Heiloo

HEILOO - Donderdagmiddag plantte wethouder Fred Dellemijn de laatste boom in Het Oosterzand. Samen met medewerkers van Van Haneghem tuin en landschap plantte hij een Juglans Regia, oftewel een walnoot (boom).

Daarna onthulde de wethouder een plaquette met daarop de vermelding dat hij de laatste boom in Het Oosterzand plantte op 15 februari 2018. Hiermee is het eerste gasloze woningbouwproject in de gemeente Heiloo officieel afgerond. "Door goede samenwerking tussen bewoners, de ontwikkelaar en de gemeente Heiloo en een gemeentelijke subsidieregeling voor bewoners hebben we deze bijzondere en duurzame wijk kunnen bouwen", aldus wethouder Fred Dellemijn.

Het Oosterzand telt negentien energieneutrale vrijstaande villa's. De woningen zijn stoer en landelijk en passen perfect in het landschap. 'Nul op de meter' dat label hangt aan de woningen. Amante Vastgoed heeft deze woningen in samenwerking met de gemeente Heiloo ontwikkeld. "In 2020 moeten woningen voldoen aan hoge duurzame eisen. De woningen in Het Oosterzand zijn nog duurzamer dan deze eisen. Ze kunnen dus als schoolvoorbeeld dienen voor toekomstige duurzame bouw", aldus Ruud Storms van Amante Vastgoed. Iedere woning is hoogwaardig geïsoleerd, kierdicht gebouwd en voorzien van een warmtepomp die gebruik maakt van bodemwater. Op de daken liggen, daar waar mogelijk, zonnepanelen en er is gekozen voor een geavanceerd ventilatiesysteem. Hierdoor kunnen de huizen meer energie produceren dan er voor het dagelijks gebruik nodig is.

Het planten van de laatste boom staat symbool voor het duurzame, maar ook groene, karakter van deze nieuwbouwwijk in Heiloo. De nieuwe wijk wordt omringd door nieuw aangelegde houtwallen. Alle kavels zijn met hagen gescheiden en er mogen in de toekomst geen schuttingen of andere afscheidingen van hard materiaal gebruikt worden. Hierdoor behoudt de wijk zijn duurzame en groene karakter. Alle bewoners krijgen advies voor het onderhoud van het groen van Van Haneghem tuin en landschap en waar nodig zal deze firma helpen met het onderhoud van het groen.

In zijn speech noemde een trotse wethouder de wijk één van de 'buitencategorie'. Een wijk om heel trots op te zijn!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bij de boom is een plaquette geplaatst.
Wethouder onthult  samen met Ruud Storms van Amante Vastgoed.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant