Afbeelding
Foto: aangeleverd.

'Doek op voor een echte ster': biografie over Ine Veen

Cultuur Heiloo

HEILOO - In 1954 schreef De Uitkijkpost al over plaatsgenoot Ine Veen, dat stille meisje van Het Zevenhuizen dat ballerina wilde worden. Zij was ooit lid van dansgroep Legra van mevrouw Majolee, belandde via de Alkmaarse Balletschool en de Nel Roos Ballet Academie in 1956 bij het beroemde Opera Ballet van Hannover. Ze maakte onder andere tournees naar Monte Carlo, waar ze danste voor het prinselijk paar, de Sjah van Perzië en keizerin Soraya. Een sluipende ziekte maakte een paar jaar later een abrupt einde aan haar veelbelovende dansloopbaan. Ze zat niet bij de pakken neer. Doorzetting en vlijt waren de oorzaak dat ze in recordtijd haar diploma aan de Academie in Hamburg behaalde als actrice. Begin jaren zestig was ze uitgegroeid tot een spraakmakende toneelster in Braunschweig en Lübeck. Haar bekendheid bij onze Oosterburen drong via de media ook in Nederland door.

Bestseller
Regisseur Karl Guttmann haalde haar in 1963 naar ons land en sindsdien heeft ze met alle bekende namen van het toneel op de bühne of voor de camera gestaan. Ze was in eenenzestig toneelstukken te zien en we kennen haar ook van vijfenveertig tv-stukken.

Ze speelde in films als Blue Movie en met de crew van Bruce Lee in een Chinese Kung Fu-film. Midden jaren zeventig bombardeerde ons grootste ochtendblad haar tot 'mooiste actrice'. Haar leven heeft veel weg van een sprookje, want ze was ook internationaal fotomodel en we kennen haar verder als een succesvol schilderes. In 2006 werd ze door burgemeester drs. Hans Romeijn koninklijk onderscheiden voor haar bijdragen aan de Nederlandse cultuur en benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Wie nu denkt dat ze op haar lauweren ging rusten heeft het mis, want het werd het startsein voor weer een nieuw beroep: auteur. Zij debuteerde met een bestseller over de moord op Pim Fortuyn.

Biografie over Ine Veen
Over haar loopbaan werd recent een hoop onbekende informatie teruggevonden, tijd dus voor een nieuwe biografie waarvoor bewonderaar en oud Telegraaf-coryfee Henk van der Meijden het voorwoord schreef. Decennia lang wist Ine haar privéleven uit de media te houden maar nu kan men daarover voor de eerste keer iets lezen en worden vragen beantwoord als: heeft ze kinderen? Wie waren haar geliefden? Wie was haar echte familie? Jean Thomassen, de man die haar als geen ander kent, schreef het boek dat recent in Den Haag, bij boekhandel Paagman, onder grote belangstelling ten doop werd gehouden. Organisator Martin Reitsma had ze allemaal laten opdraven, Henk van der Meijden en zijn Monika, archeoloog dr. Jan Best, voormalig museum directeur dr. Hans Schneider, actrice Joke Bruys, radiolegende Tineke de Nooij, leden van de bekende Cats, etcetera. De Haagse stadsdichter Victor R. Meijer kwam met een smachtende ode aan zijn jeugdidool Ine Veen, waarvan destijds een poster boven zijn bed hing, waaronder hij zijn hormonen de vrije loop liet.

Intimi weten dat Ine vanwege haar verslechterde gezondheid, ze wordt in december tachtig jaar, niemand meer ontvangt, geen interviews meer geeft en teruggetrokken leeft met haar katten en vogels. Ze werkt nog wel af en toe aan haar inmiddels negende boek. Hopelijk gaat ze haar biologische oom dr. Johan van Hulst achterna. Hij is op dit moment de oudste man van Noord-Holland en in januari hoopt hij honderdzeven jaar te worden en een paar maanden daarna de oudste Nederlandse man. 'Doek op voor een echte ster' is verkrijgbaar bij de Schrijverij en natuurlijk ook te bestellen bij Bol.com.

Afbeelding

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant