Foto: Evi Velders, Rondom Ceremonies.
Foto: Evi Velders, Rondom Ceremonies.

Samen eten, samen leven

Cultuur Heiloo

Gerechten uit vele landen, gemaakt door mensen uit diezelfde landen. Uitgestald op een groot buffet in het Willibrordushuis. "Wat fijn dat zij ons ieder jaar weer willen ontvangen!" Jeannette Groot van VluchtelingenWerk Heiloo organiseerde ook dit jaar weer de Vredesmaaltijd in Heiloo. Met hulp van o.a. Albert Heijn 't Loo, die koffie, thee en frisdrank beschikbaar stelde.

Het wordt een feest van samen eten en samen leven. Burgemeester Hans Romeyn is ook voorzitter van de Raad van Toezicht van VluchtelingenWerk West-Midden-Nederland. In zijn openingswoord spreekt hij zijn waardering uit voor alle mensen in Heiloo die vluchtelingen helpen. "Maar ook complimenten aan alle mensen die die hulp krijgen. Zij zijn gevlucht uit hun land, en moeten hier een nieuwe taal leren, aan een nieuwe cultuur wennen, een nieuw bestaan opbouwen. Daar heb je moed en doorzettingsvermogen voor nodig."

Iedereen is met iedereen in gesprek. Ghere uit Eritrea maakt een praatje met Hans Romeyn en toont zich even later blij verrast door de toegankelijkheid van de burgemeester.

Salman en Sjamim hebben een traditioneel Afghaans gerecht bijgedragen. Zij en hun drie kinderen hebben inmiddels allemaal een Nederlands paspoort. Sjamim werkt als klasse-assistent op de school waar hun zonen zitten. Salman is begonnen met een leerwerktraject bij InstallatieWerk in Heerhugowaard. Hij verheugt zich al op de lessen op het Horizon College. Salman wordt elektricien. Mahmoud uit Syrië zit bij Salman in de klas. Ook Mahmoud verheugt zich op zijn MBO-3-diploma. Hij wil ook elektricien worden, maar dan specifiek in fabrieken. Tedros uit Eritrea gaat op voor loodgieter. Eerder werd Tedros vrijwillig decorbouwer bij Theaterbende. Daar slaat hij twee vliegen in één klap: hij heeft een leuke dagbesteding en hij heeft meer gelegenheid om zijn Nederlands te oefenen – mondeling tijdens het werk, en schriftelijk in de groepsapp. Goed om te weten dat het VIP (Vrijwilligers Informatie Punt) Heiloo ook nieuwe inwoners aan leuk en zinvol vrijwilligerswerk kan helpen!

Als het buffet nagenoeg is leeggegeten, is er een muzikaal intermezzo. Traditioneel wordt de avond afgesloten met voor iedere aanwezige een gratis ijsje van Di Fiorentina. Over genieten gesproken!

Foto: Evi Velders, Rondom Ceremonies.
Foto: Evi Velders, Rondom Ceremonies.
Foto: Evi Velders, Rondom Ceremonies.

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant