Gemaal 1879, klaar voor uw bezoek.
Gemaal 1879, klaar voor uw bezoek. Aangeleverde foto

Gemaal 1879 open tijdens Open Monumentendagen

Algemeen Akersloot

AKERSLOOT - Het Museumgemaal 1879 in Akersloot is aankomend weekend tijdens de Open Monumentendagen op beide dagen geopend van 10.00 tot 16.00 uur.

Het gemaal is dan gratis te bezoeken om kennis te kunnen nemen van dit Provinciale waterstaatsmonument. Als extra bij dit bezoek kan er gekeken worden naar een tentoonstelling van schilderijen van de Heilooër kunstenaar Richard Herman en de eveneens uit Heiloo afkomstige Marja Dijkzeul met houtsculpturen. Tenslotte is op de bovenverdieping een fotopresentatie te zien van de overstroming in Tuindorp Oostzaan in januari 1960. Na honderdachtendertig jaar kan de machinerie van het gemaal nog steeds water verpompen. Sterker nog: afgelopen voorjaar werd een deel van het mechaniek onderhanden genomen. De tandwiel-overbrenging liet zien dat er aanzienlijke slijtage was; dat noopte tot ingrijpen. De totale vijzel werd opnieuw van een deugdelijke ondersteuning voorzien. Het resultaat is dat de betreffende wielen nu weer goed in elkaar grijpen. Professionals en vrijwilligers van het gemaal werkten eendrachtig samen om tot dit resultaat te komen.

Reden genoeg om het gemaal te bezoeken op het adres Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) in Akersloot. Op de resterende zondagen in september is het gemaal ook open van 13.30 tot 16.30 uur. Buiten deze openingstijden kan het gemaal op afspraak worden bezocht, zie daarvoor www.gemaal1879.nl

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant