Afbeelding

"Kunnen er ook inbrekers in een appgroep?" en andere vragen...

Algemeen Heiloo

In het krantenartikel van deze week vertelden we over de vragen die leven onder de bewoners van Heiloo, n.a.v. een helikopter die rondjes over het dorp vloog na een inbraak. Uitleg hierover is niet passend in een WhatsApp-groep, was in het artikel te lezen. Maar als je je kind kwijt bent, mag dat dan wel? Paul Dirks geeft antwoord op prangende vragen.

-Ik zie een fiets tegenover mijn huis staan, al paar dagen. Meld ik dit in de appgroep?

"Nee, de WhatsApp-groep is alleen voor acute situaties waarvoor je ook 112 belt. Eerst 112 bellen en daarna een melding doen in de WhatsAppgroep. Voor dit soort berichten kan je wel plaatsen in onze Facebook-groep."

-Meld ik mijn vakantie in de appgroep?

"Nee, dit zou ik niet doen In veel groepen zitten inmiddels 150-200 deelnemers. Je weet verder niet wat er allemaal met deze informatie gebeurt. Daarnaast plaats ik dit soort berichten bv ook niet op facebook. Ik plaats vaak achteraf het bericht van een geslaagde vakantie".

-Als er bij mij is ingebroken, meld ik dit dan in de appgroep?

"Hangt er van af. Lopen de daders nog in de buurt en heb je een signalement; bel 112 en meld de inbraak in de groep. Is het inmiddels een tijdje later? De politie komt dan voor een onderzoek en bespreekt dan ook of de politie een buurtonderzoek gaat doen. Na een inbraak doet de politie vaak een buurtonderzoek. De politie gaat dan langs de deuren in de buurt waar de inbraak is geweest. Inmiddels werken de politie en Buurtpreventie Heiloo samen. Na een inbraak verstuurt Buurtpreventie Heiloo een bericht naar de deelnemers in de buurt met de vraag of ze iets hebben gezien. De politie stelt de tekst op. De buurtbewoners moeten daarna de politie bellen als ze informatie hebben."

- Mijn buurman heeft geen smartphone. Kan hij dan in een appgroep? 

"Nee, helaas niet. We kijken wel steeds of er mogelijkheden zijn voor dit probleem. Tot op heden hebben wij geen goed alternatief gevonden. Het mooie van WhatsApp is dat iedereen naar iedereen in de groep een bericht kan sturen. Gelukkig, zijn er steeds meer mensen, ook ouderen, die een smartphone met WhatsApp hebben."

-Is het verstandig je naam op de deur te zetten?

"Ik vind van wel. Bezoekers moeten je wel kunnen vinden. Ik denk dat inbrekers meer naar het huis en de omgeving kijken, dan naar de naam bij de voordeur. Je kan als vrouw die alleen woont overwegen om alleen je achternaam op het naamplaatje te plaatsen."

-Laat ik mijn sleutel in de deur als ik ga slapen en de deur op slot heb gedaan? 

"Een lastige keuze tussen brandveiligheid en inbraakveiligheid. Ik heb mijn deur op slot, sleutel eruit en de sleutel vlak naast de deur hangen (niet bereikbaar vanuit bv de brievenbus). Oefen een paar keer of de sleutel kan vinden en je deur kan openmaken met je ogen dicht."

-Ik zie een verdacht persoon. Zal ik daar zelf achteraan gaan? 

"Bel als eerste de politie. Anders blijf je in je eentje achter deze persoon aan rennen. Via je je mobiel kan je de positie doorgeven. Vraag omstanders of ze met je meelopen. Of je iemand daadwerkelijke staande houdt moet je zelf afwegen. Je eigen veiligheid staat natuurlijk voorop."

-Ik zie dat ik een sticker kan krijgen van Buurtpreventie Heiloo. Kan ik meerdere stickers meenemen?

"Met de sticker (af te halen bij Di Fiorentina, Uitkijkpost Media, De Schrijverij en Primera 't Hoekstuk) kunt u laten zien dat u bij Buurtpreventie bent aangesloten. Meerdere meenemen is natuurlijk niet de bedoeling, maar je mag wel een sticker meenemen voor je buren."

- Schrikt een sticker inbrekers genoeg af?

"Nee, één sticker niet. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat buurtpreventie-initiatieven ook een preventieve werking hebben. Hiervoor is het van belang dat iedereen weet dat Buurtpreventie Heiloo actief is. Hiervoor hebben wij een website, zorgen wij voor aandacht in de lokale media, staat er Buurtpreventie-borden bij de invalswegen va Heiloo èn hebben wij de deursticker geïntroduceerd."

-Kunnen inbrekers ook in een appgroep?

"Het eerlijke antwoord is ja. Maar om dit zoveel mogelijk te voorkomen moeten iedereen bij inschrijven naam, adres, mailadres en mobiele nummer kenbaar maken en kan je alleen meedoen als je in Heiloo woont. En is het een probleem als inbrekers meedoen? Het zou mooi zijn als ze meteen merken dat ze in de buurt zijn gesignaleerd worden. Dit risico weegt niet op tegen de voordelen van Buurtpreventie Heiloo."

-Hoe weer ik een Engelssprekende klusjesman?

"Als eerste, ga niet in op klusjesmannen die ongevraagd aan de deur komen. Als ze Engels praten moet je helemaal op je hoede zijn. Noteer het kenteken, kijk naar het signalement en bel de politie. Mijn ervaring is dat de politie meteen komt."

-Gebruik ik de appgroep als mijn kind zoek is?

"Wij hanteren het principe dat je pas een bericht in de WhatsApp-groep plaatst als je ook de politie hebt gebeld (anders is blijkbaar je melding niet belangrijk genoeg). Twijfel je, neem dan eerst rechtstreeks contact op met een beheerder van de WhatsApp-groep."

Voor meer info: http://www.buurtpreventieheiloo.nl 

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant