Foto: Stichting Welzijn Heiloo
Foto: Stichting Welzijn Heiloo

Strijd tegen toenemende eenzaamheid

Human Interest Heiloo

Een fors toenemend aantal mensen, met name ouderen, voelt zich eenzaam. Hoe groot is de groep, en hoe kan de gemeente samen met zorg- en maatschappelijke partners hen helpen? Deze vraag bracht dinsdagavond in Het Trefpunt in Heiloo zo'n 50 vertegenwoordigers van lokale en regionale organisaties bijeen, die zich ieder op hun eigen manier inzetten om eenzaamheid te voorkomen. Een vruchtbare bijeenkomst, die een vervolg krijgt.

Wethouder Elly Beens opende de avond. Ze benadrukte dat voor het bestrijden van eenzaamheid geen kant en klaar recept beschikbaar bestaat. 'Als overheid bedenken we samen met instellingen oplossingen (zoals ouderen in contact brengen met anderen) maar het probleem blijkt in de praktijk veel complexer dan de oplossing,' stelde zij.

Expertise platform Coalitie Erbij bracht vervolgens in een presentatie het probleem in kaart Ook in Heiloo is eenzaamheid een groeiend probleem: 6,1% van de inwoners voelt zich sterk eenzaam. Er werden tips gegeven hoe eenzaamheid te herkennen is, bijvoorbeeld door verslechterde zelfzorg, overlijden van een naaste, echtscheiding of een negatief zelfbeeld. Vanuit het Sociaal Team werd aangegeven wat er nu al gedaan wordt om deze signalen op te pakken en met deze mensen in gesprek te gaan.

Een concreet initiatief dat naar voren kwam is het Meldpunt Eenzaamheid van SWH, dat in de startblokken staat. Ook werkt de gemeente in BUCH verband aan een nieuwe sociale kaart om het netwerk te versterken. Het draagt ertoe bij dat ook organisaties elkaar eenvoudiger kunnen vinden.

Bron: Beatfm

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant