Fietsen worden oranje gespoten
Fietsen worden oranje gespoten Foto: Stip Fotografie

Fietsen voor vluchtelingen

Algemeen Heiloo

HEILOO - Zaterdag 6 mei zijn leden van de Rotary Club Heiloo begonnen met het pimpen van vijftig fietsen. Deze fietsen worden in bruikleen gegeven aan vluchtelingen die momenteel in het AZC aan de Robonsbosweg worden opgevangen. Vijftig, voornamelijk kinderfietsen, zijn voor een speciaal tarief aangekocht bij Bosman Tweewielers in Heiloo.

Rotary Club

De Rotary Club bestaat uit mensen die zich vanuit hun beroepsachtergrond willen inzetten voor een betere maatschappij. Dit doen zij door bij allerlei projecten gezamenlijk fondsen te werven om zo concrete projecten mogelijk te maken. De overkoepelde organisatie Rotary International stelt voor dit soort projecten aanvullende financiering beschikbaar via The Rotary Foudation. Hierdoor wordt de slagkracht groter.

Participatie

Vluchtelingen worden in afwachting van hun asielaanvraag ondergebracht in een AZC, veelal buiten de directe dorps- of stadskern gelegen. Zij zijn dan aangewezen op het openbaar vervoer, wat geld kost dat ze nauwelijks hebben en wat veel tijd kost. Door fietsen in bruikleen ter beschikking te stellen, hoe Nederlands wil je het hebben, wordt hun actie radius veel groter waardoor een betere participatie in de Nederlandse maatschappij mogelijk wordt. Vooral schoolgaande kinderen kunnen op deze wijze veel sneller integreren omdat ze net als alle Nederlandse kinderen zelf met de fiets naar school kunnen gaan.

Filmavonden

Om dit mogelijk te maken heeft de Rotary Club Heiloo filmavonden georganiseerd waarvan het batig saldo vermeerderd met een Grant van de Rotary Foudation is aangewend om fietsen, sloten, reparatiemateriaal en gereedschap aan te schaffen. Om de fietsen herkenbaar te maken en zo diefstal of verkoop minder aantrekkelijk te maken worden de fietsen door de leden van de Rotary Club Heiloo gepimpt. Door ze oranje te spuiten en er een nummer in te graveren. De leden geven ook fietslessen aan de vluchtelingen . Tevens wordt de vluchtelingen geleerd hoe de fietsen te onderhouden (bijvoorbeeld een band plakken). Theo Bruin, voortrekker van dit initiatief, en een vluchteling uit het AZC gaan samen het onderhoud (wat niet simpel te doen is) oppakken. De vluchteling is twee weken in opleiding geweest bij Bosman Tweewielers.

Overdracht

Op zaterdag 13 mei zal in Hollandse sferen de overdracht van de fietsen aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gaan plaatsvinden, waarna de vluchtelingen dan onder begeleiding van Veilig Verkeer Nederland een fietsverkeersexamen zullen afleggen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant