Wethouder Opdam legt machinaal de laatste stenen.
Foto: Stip Fotografie
Wethouder Opdam legt machinaal de laatste stenen. Foto: Stip Fotografie

Westerweg feestelijk geopend

Algemeen Heiloo

HEILOO - Woensdag 1 maart was de feestelijke opening van de Westerweg. De Westerweg heeft een klinkerverharding gekregen en aan de westzijde een nieuw trottoir, parkeervakken en groen. De opening vond plaats in een tent op het pleintje bij de kruising Schuine Hondsbosschelaan/Westerweg. Wethouder Rob Opdam heette ongeveer zestig gasten welkom. Daaronder bevonden zich bewoners, de aannemer en andere betrokkenen.

De wethouder sprak een dankwoord uit waarin de samenspraak met de bewoners naar voren kwam. Daarnaast werd ook de aannemer bedankt. Daarna bracht de wethouder machinaal het laatste stukje straatwerk aan, de allerlaatste steen mocht de wethouder met de hand aanbrengen. Toen was na vijf maanden de Westerweg eindelijk klaar.

Reconstructie Westerweg
De Westerweg (gedeelte tussen de Belieslaan en de Schuine Hondsboschelaan) verkeerde in een slechte staat. Na een uitgebreid participatietraject met de bewoners is besloten om dit gedeelte van de Westerweg duurzaam veilig in te richten als woonstraat. Binnen het project is gekozen voor een integrale aanpak. Naast de wegverhardingen zijn ook de openbare verlichting en de groenvoorzieningen aangepakt.

Er is ook gekozen om duurzaam om te gaan met het afstromend hemelwater vanaf de weg. Door het toepassen van water passerende verharding (klinkers, drainvoeg en ondergrond) kan het hemelwater infiltreren in de bodem. Hiermee wordt het huidige vuilwaterstelsel ontlast en is het risico op wateroverlast als gevolg van hevige neerslag gereduceerd.

Ook de berg asfalt en puin afkomstig van de rijbaan en trottoirs van de oude Westerweg is opnieuw gebruikt. Een deel is gebruikt als fundering van de Westerweg en een deel voor de aanleg van andere wegen. Het asfalt en puin wordt hiervoor eerst gebroken en gezeefd.

Navraag bij bewoners leerde ons dat men over het algemeen zeer tevreden is. Er zijn nog wel een paar vraagtekens bij de kruising Schuine Hondsbosschelaan/Westerweg. In de oude situatie had het verkeer komende uit de Schuine Hondsbosschelaan geen voorrang op het verkeer op de Westerweg komende vanuit de richting van de Zeeweg. Nu wel! Verder blijken schoolkinderen, komende vanuit de Schuine Hondsbosschelaan die rechts af slaan, moeite te hebben met de bocht. Ook voor auto's is deze bocht lastig. Vooral als er op de Westerweg vanuit tegengestelde richting een auto komt en zij elkaar tegenkomen bij de bocht. Op dit punt is de Westerweg vrij smal.

Het laatste punt dat de bewoners als probleem zien, is dat fietsers komende vanuit de Schuine Hondsbosschelaan en de Westerweg opdraaien richting de Zeeweg de bocht afsnijden en zo 'op de verkeerde' weghelft terecht komen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

De allerlaatste steen legt Rob Opdam met de hand. 
Foto: Stip Fotografie

Bedrijf Belicht

Sport

Regio

Digitale krant